Welke soorten oppervlakte behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten oppervlaktebehandelingen voor staal, RVS en aluminium. Wij zijn hierin gespecialiseerd en vertellen er alles over in dit artikel.

14 april 2023 - Lens B.V.

Het doel van een oppervlaktebehandeling

Oppervlaktebehandelingen worden gebruikt om de eigenschappen van materialen te verbeteren en hun levensduur te verlengen. Deze behandelingen kunnen de corrosiebestendigheid, slijtvastheid, esthetische uitstraling, hardheid en chemische bestendigheid van deze materialen verbeteren.

Welk materiaal kan een behandeling ondergaan?

Lens BV heeft zich voornamelijk gespecialiseerd in de oppervlaktebehandeling van aluminium, roestvrij staal en staal. Dit zijn veelvoorkomende materialen in de bouw- en industriële sector en vereisen specifieke oppervlaktebehandelingen om hun eigenschappen te verbeteren of aan te passen aan de gewenste toepassing.

Voorbeelden van oppervlaktebehandelingen

Voorbeelden van oppervlaktebehandelingen die Lens BV toepast op aluminium, roestvrij staal en staal zijn poedercoaten, natlakken, beitsen, fosfateren en nog veel meer. Alle oppervlaktebehandelingen waar Lens BV expert in is komen onderstaand aanbod.

Poedercoaten

Poedercoaten is een methode waarbij een elektrostatisch geladen poeder wordt aangebracht op het oppervlak van een materiaal. Het materiaal wordt vervolgens verhit in een oven, waardoor het poeder smelt en zich hecht aan het oppervlak. Het resultaat is een duurzame coating die bestand is tegen corrosie, slijtage en weersinvloeden. Poedercoating wordt vaak gebruikt voor metalen objecten, zoals hekwerken, deuren en kozijnen.

Natlakken

Natlakken is een oppervlaktebehandeling waarbij verf wordt aangebracht op het oppervlak van een materiaal. Deze methode wordt vaak gebruikt voor houten en metalen oppervlakken en biedt bescherming tegen weersinvloeden en corrosie. Natlakken kan in verschillende kleuren worden uitgevoerd en biedt daarom de mogelijkheid om het uiterlijk van het materiaal aan te passen.

Beitsen

Een andere methode om RVS of staal te behandelen is beitsen, waarbij het oppervlak wordt geëtst om onzuiverheden (zoals roest) te verwijderen. Dit proces verbetert bij RVS de corrosiebestendigheid en laat het oppervlak er helderder en glanzender uitzien.

Fosfateren

Fosfateren is een oppervlaktebehandeling waarbij een laagje fosfaat wordt aangebracht op een metalen oppervlak. Dit wordt gedaan om het metaal te beschermen tegen corrosie en om de hechting van verf en coatings te verbeteren.

Alodineren / Chromateren

Alodineren is een techniek waarbij een dunne, beschermende laag aluminiumoxide wordt gevormd op een metalen oppervlak.Deze laag biedt uitstekende bescherming tegen corrosie en slijtage, en verbetert de hechting van verf of lijm op het behandelde oppervlak.

Wij zijn gespecialiseerd in deze soorten oppervlaktebehandelingen. Door het gebruik van geavanceerde technologieën en hoogwaardige materialen kunnen wij de levensduur van materialen verlengen en hun prestaties verbeteren.

Daarnaast zijn er nog meer oppervlaktebehandelingen mogelijk waar wij u mee kunnen helpen, waaronder:

Anodiseren

Een veelgebruikte oppervlaktebehandeling voor aluminium is anodisatie. Dit is een elektrochemisch proces waarbij de oppervlaktelaag van het aluminium wordt geoxideerd om een ​​harde en duurzame laag te vormen die bestand is tegen corrosie en slijtage. Anodisatie kan in verschillende kleuren worden uitgevoerd, waardoor het uiterlijk van het aluminium kan worden aangepast.

Thermisch spuiten

Thermisch spuiten, ook wel scoperen genoemd, is een methode waarbij een gesmolten metaallaag op het oppervlak van een materiaal wordt gespoten. Dit wordt gedaan om het materiaal te beschermen tegen slijtage en corrosie. Thermisch spuiten wordt vaak gebruikt voor industriële toepassingen, zoals de bescherming van turbinebladen en machineonderdelen.

Passiveren

Voor RVS oppervlaktebehandeling wordt vaak passivering gebruikt, waarbij een dunne oxidelaag wordt gevormd op het oppervlak van het RVS. Dit beschermt het materiaal tegen corrosie en verbetert de weerstand tegen slijtage.

Galvaniseren, Thermisch verzinken of Elektrolytisch verzinken

Galvaniseren is een proces waarbij een metalen laag wordt aangebracht op het oppervlak van een ander metaal. Dit wordt gedaan om het metaal te beschermen tegen corrosie. Bij galvaniseren wordt het te behandelen metaal eerst grondig gereinigd en daarna ondergedompeld in een bad met een metaal dat als coating moet dienen, zoals zink of chroom.

We krijgen vaak de vraag: “Moet ik mijn materiaal galvaniseren of verzinken?” en “Wat is het verschil tussen galvaniseren en verzinken?” Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Hoewel elektrolytisch verzinken (onderdompelen in een zinkoplossing) eigenlijk hetzelfde is als galvaniseren, wordt dit vaak verward met thermisch verzinken. Bij galvaniseren wordt er een dunne zinklaag (5-40 µm) aangebracht, terwijl bij thermisch verzinken de zinklaag dikker is (50-200 µm). Dit komt doordat bij thermisch verzinken de zinklaag wordt aangebracht in een metaalbad van 450ºC, wat resulteert in een deklaag die bestaat uit verschillende ijzer-zink legering slagen onder de zinklaag.

Oppervlaktebehandeling door een specialist

Lens BV in Rotterdam is specialist op het gebied van allerlei soorten oppervlaktebehandelingen. Sinds 1940 zijn wij actief in de metaal- en poedercoating industrie en hebben wij dus jarenlange ervaring opgebouwd. Als u vragen heeft, advies of expertise nodig heeft, staan wij graag voor u klaar.

Misschien vindt u het interessant om enkele gerelateerde blogs te lezen, zoals “Is het mogelijk om RVS te poedercoaten?” of “Natlakken vs poedercoaten: Wat zijn de verschillen en voordelen”

WILT U MEER WETEN?

Koen staat u graag te woord