Natlakken

Als je in een online woordenboek zoekt naar natlak dan levert dat niets op. Hoeft ook niet, want de naam zegt het al, natlak is: lak (= verf) wat nog nat is. Lak in natte toestand: daar heb je niets aan. Het wordt pas mooi, beschermend en sterk na het aanbrengen op een product of materiaal.

Wat is natlakken?

Natlakken is eigenlijk materiaal spuiten. Natlakken wordt ook wel verven, rollen, schilderen of coaten genoemd. Spuiten doe je in een spuitcabine met afzuiging en met behulp van een speciaal spuitpistool en de lak in een beker of voorraadvat. Het spuiten is voorbehouden aan goed opgeleide en ervaren spuiters. Niet alleen de spuittechniek, maar ook kennis van de eigenschappen en het aanmaken van de lak vereist een gedegen opleiding.

Natlakken van staal en metaal: hoe pakken we dat aan?

Ook voor natlakken van staal en metaal kun je bij ons terecht. Staal en andere metalen worden vaak nat gelakt om het te beschermen tegen corrosie (roest) en/of om het een mooi uiterlijk te geven. Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken.We brengen de werkwijze onder in een zogenoemd verfsysteem. Daar in staat onder andere wat de toepassing is, de levensduur van het product, de voorbewerking en alles over het lakken zelf. Vaak bestaat het natlakken uit het aanbrengen van meerdere lagen lak, elk met hun specifieke eigenschappen en vereiste dikte. De laatste laag, ook wel aflak genoemd, bepaalt het uiterlijk, de glansgraad en natuurlijk de kleur, al of niet met een metallic effect.

Natlakken van aluminium: hoe doen we dat?

Welk metaal je ook laat natlakken, je wilt een goede hechting hebben èn bescherming geven. Aluminium neemt wat de voorbewerking betreft een bijzondere plaats in. Als het gelakte product vochtig kan worden, of buiten wordt toegepast, dan is het natlakken van aluminium zonder de juiste voorbewerking gedoemd te mislukken, omdat lak zonder de juiste voorbehandeling niet goed hecht op het aluminium. Voorafgaand aan het lakken behandelen we aluminium chemisch voor in speciale dompelreeks of sproeitunnel. Succes is alleen verzekerd als de chemische voorbehandeling deel uitmaakt van het verfsysteem.

Meer weten over natlakken?

Neem gerust contact op!