Natlakken

Als u in een online woordenboek zoekt naar natlak, dan levert dat niets op. Hoeft ook niet, want de naam zegt het al, natlak is: lak (= verf) die nog nat is. Lak in natte toestand: daar heeft u niets aan. Het wordt pas mooi, beschermend en sterk na het aanbrengen op een product of materiaal.

Wat is natlakken?

Natlakken is eigenlijk materiaal spuiten. Natlakken wordt ook wel verven, rollen, schilderen of coaten genoemd. Spuiten doet u in een spuitcabine met afzuiging en met behulp van een speciaal spuitpistool en de lak in een beker of voorraadvat. Het spuiten is voorbehouden aan goed opgeleide en ervaren spuiters. Niet alleen de spuittechniek, maar ook kennis van de eigenschappen en het aanmaken van de lak vereist een gedegen opleiding.

Natlakken van staal en metaal: hoe pakken we dat aan?

Ook voor natlakken van staal en metaal kunt u bij ons terecht. Staal en andere metalen worden vaak nat gelakt om ze te beschermen tegen corrosie (roest) en/of om ze een mooi uiterlijk te geven. Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. We brengen de werkwijze onder in een zogenoemd verfsysteem. Daarin staat onder andere wat de toepassing is, de levensduur van het product, de voorbewerking en alles over het lakken zelf. Vaak bestaat het natlakken uit het aanbrengen van meerdere lagen lak, elk met hun specifieke eigenschappen en vereiste dikte. De laatste laag, ook wel aflak genoemd, bepaalt het uiterlijk, de glansgraad en natuurlijk de kleur, al dan niet met een metallic effect.

Natlakken van aluminium: hoe doen we dat?

Welk metaal u ook laat natlakken, u wilt een goede hechting hebben èn bescherming geven. Aluminium neemt wat de voorbewerking betreft een bijzondere plaats in. Als het gelakte product vochtig kan worden, of buiten wordt toegepast, dan is het natlakken van aluminium zonder de juiste voorbewerking gedoemd te mislukken, omdat lak zonder de juiste voorbehandeling niet goed hecht op het aluminium. Voorafgaand aan het lakken behandelen we aluminium chemisch voor in een speciale dompelreeks of sproeitunnel. Succes is alleen verzekerd als de chemische voorbehandeling deel uitmaakt van het verfsysteem.

Wilt u een kijkje achter de schermen? Meldt u zich dan aan voor een fabrieksbezoek.
Lees meer over Natlakken vs poedercoaten: Wat zijn de verschillen en voordelen?

Meer weten over natlakken?

Neem gerust contact op!