Poedercoaten

Om het eindproduct te voorzien van een hoogwaardige afwerking is poedercoaten een zeer goede optie. Dit zorgt voor een optimale bescherming tegen invloeden van buitenaf. Wat is poedercoaten precies, hoe ziet het proces eruit en wat zijn de voordelen?

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is het aanbrengen van een dekkende laag over blank metaal waarbij het poeder wordt versmolten (gemoffeld) aan het metaal in een oven. Dit wordt ook wel elektrostatich poedercoaten genoemd. Het grote voordeel van poedercoaten is dat de coating het metaal beschermt tegen corrosie en weersinvloeden. Daarnaast krijgt het metaal door de poedercoating een mooie en toepassende kleur met bijbehorend effect.

Hoe werkt het poedercoaten proces?

Het poedercoaten proces werkt als volgt. Metaal geleidt elektriciteit. Het grote voordeel hiervan is dat er, wanneer de + en – samenkomen, een statisch geheel overblijft. Hierdoor blijft het poeder aan het metaal ‘kleven’. Het metaal wordt geaard en tegelijkertijd wordt de poeder elektrostatisch geladen. Daarmee komen de + en de – samen. Belangrijk is dus een goede aarding van het metaal aan het hulpgereedschap. Na het coaten, worden de producten verhit in een oven tot wel 220 graden Celsius waarbij de plastic deeltjes samensmelten . Dit is het stadium dat het poeder aan het metaal wordt versmolten naar een volledig dekkende laag. Na het uitharden vormt dit een dichte en egale laag rondom het metaal die het metaal beschermt en tegelijkertijd uniek maakt!

Poedercoaten: een binnen- en buitentoepassing

Bij poedercoaten geldt dat iedere coating een binnentoepassing is, maar niet dat iedere coating ook een buitentoepassing is. Dit heeft voornamelijk te maken met de duurzaamheid, slijtvastheid en verkleuring. Zo zijn structuurcoatings in mindere mate geschikt als buitentoepassing en wordt er bij zwaar en industrieel gebruik, geadviseerd om met een twee-lagensysteem te werken. Dit houdt in dat er eerst een epoxy-primer wordt aangebracht, waarna het object pas wordt voorzien van de gewenste coating. Ook bij verzinkt staal maken wij gebruik van deze strategie om oneffenheden in het oppervlak te voorkomen. Om het moment dat de coating beschadigd door gebruik, voorkomt de zinklaag/primer dat het metaal zal roesten.

Voor buitentoepassing kunnen wij objecten ook voorzien van een anti-graffiti-coating. Voornamelijk voor objecten die in de publieke ruimte staan, is dit zeer geschikt. Zoals de naam al doet vermoeden, hecht zich niks op deze ondergrond, waardoor het bestand is tegen bijvoorbeeld graffiti.

Poedercoaten in diverse kleuren

Poedercoaten doen we in diverse kleuren. Zo maken we metaal bijzonder! Of het gaat om matzwarte stalen taatsdeuren voor in een woonkamer, brandweerrode bronzen afsluiters voor de brandweer of signaalwitte verkeerspaaltjes voor in een nieuwe woonwijk. Bij Lens zijn wij gespecialiseerd in het poedercoaten van alle soorten metaal in alle maten en vrijwel alle kleuren. Van deurkrukken tot installatiekasten, van kluizen tot keukenachterwanden. Bij Lens spuiten wij alles met de hand én met passie! Het grote voordeel hiervan is dat moeilijke voorwerpen met vreemde hoeken door ons gespoten kunnen worden. Daarnaast spuiten wij tussen de 10 en 20 verschillende kleuren (RAL en specials) per dag, wat als voordeel heeft dat levertijden relatief kort zijn, kleine oplages mogelijk zijn en speciale kleuren voor ons dagelijkse kost zijn.

Structuur poedercoating en andere mogelijkheden

Wij maken gebruik van diverse soorten structuur poedercoating, bijvoorbeeld: fijnstructuur, grofstructuur, metallic en nog veel meer speciale (architectuur) structuren. Voor ieder project hebben wij een passende structuur poedercoating. Naast structuur poedercoating hebben wij diverse mogelijkheden qua kleur, afmetingen, diktes, materiaalsoorten, hoeveelheden en voorbehandeling Niks is voor ons echt te gek.

Poedercoaten kleuren

Laten we beginnen met het belangrijkste: de kleur! Naast alle standaard RAL kleuren (mat 30% of zijdeglans 70%) kan er ook gekozen worden uit een grote verscheidenheid aan specials. Dit maakt uw project pas echt UNIEK! U kunt hierbij denken aan diverse structuur poedercoating, bijvoorbeeld: fijnstructuur, grofstructuur, metallic en nog veel meer speciale (architectuur) kleuren. Voor ieder project hebben wij een bijpassende kleur. En weet u het niet zeker? Wij spuiten graag een staaltje in uw gewenste kleur om u te overtuigen!

Afmetingen

Qua afmetingen en hoeveelheden draaien wij onze hand niet om voor een uitdaging. Dik, dun, recht, rond, groot, klein, nieuw, oud. Alles is mogelijk op het gebied van poedercoaten. Daarnaast spuiten wij nagenoeg alle metaalsoorten wat ervoor zorgt dat wij pas tevreden zijn als u dat bent. Wij houden van een uitdaging en vinden het daarom belangrijk om met u mee te denken in het gehele coatingtraject. Van het voorbehandelen tot het ophangen tot de eindafwerking en het inpakken.

Een goede voorbehandeling is belangrijk werk

Het voorbehandelen van metalen verdient een uitgebreidere uitleg gezien dit de eerste stap is in het geheel. De voorbehandeling van metaal zorgt voor de juiste hechting van het poeder aan het metaal. Vandaar dat het erg belangrijk is dat dit secuur gebeurt. Wij maken gebruik van een chemisch dompelproces voor een optimale contsante en uniforme voorbehandeling. Per metaalsoort hanteren wij een speciaal op maat gemaakt behandelingstraject. Zo wordt RVS onder andere gebeitst, staal gezinkfosfateerd en wordt aluminium gechromateerd. Hiervoor gebruiken wij een badenreeks van 9 baden met ieder een eigen werking. Na het onderdompelen en drogen zijn de producten klaar om te spuiten.

Meer weten over poedercoaten?

Neem gerust contact op!