Wat is poedercoaten en hoe doen we dit bij Lens?

Wat is poedercoaten precies? Hoe werkt het poedercoatproces en wat zijn de voordelen?

2 september 2021 - Lens B.V.

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij poeder als laag op metaal wordt aangebracht.Wanneer een metalen eindproduct klaar is, wordt deze voorzien van een mooie afwerklaag. Deze laag zorgt ook voor bescherming tegen invloeden van buitenaf. Hierbij houden we rekening met de bescherming en uitstraling van het product en natuurlijk de hechting. Poedercoaten, ook wel poederlakken genoemd, is een bekende en veelgebruikte vorm van zo’n oppervlaktebehandeling. In dit blog nemen we je mee in het proces van poedercoaten.

Het poedercoaten proces stap voor stap uitgelegd

Professioneel poedercoaten is niet alleen het coaten van het product zelf. Het poedercoaten proces gebeurt in 7 stappen.

Stap 1: Het product wordt opgehangen aan de transportbaan.

Stap 2: Het product wordt altijd vet- en vuilvrij gemaakt voor een optimale hechting. Dit doen wij door middel van een chemische voorbehandeling. De voorbehandeling is afhankelijk van het soort materiaal. Voor staal bestaat dit proces bijvoorbeeld uit proces bestaat uit ontvetten, fosfateren, spoelen, demi-spoelen, demi-spoelen en drogen. Bij aluminium en RVS hoort een ander procedé.

Stap 3: Het product wordt gedroogd in de droogoven op circa 80 graden Celcius om de aangebrachte fosfaat- en zirkoonlagen intact te houden.

Stap 4: Het product wordt gepoedercoat met negatief geladen poeder met behulp van een poederpistool. Dit gebeurt in een speciale kabine . Het poeder dat naast het materiaal terecht komt, wordt hier weer opgezogen, gezeefd en hergebruikt. Over het algemeen gebeurt het poedercoaten geautomatiseerd, maar lastige plekken doen wij deels met de hand.

Stap 5: Het product wordt verwarmd in de oven onder een temperatuur van minimaal 160 tot maximaal 210 graden Celsius, afhankelijk van het soort poeder. Dit zorgt ervoor dat de poedercoating uithardt, ook wel moffelen genoemd. Vanwege de hoge temperaturen, moet het te poedercoaten materiaal wel hittebestendig zijn.

Stap 6: Het product wordt zorgvuldig gecontroleerd op eventueel vuil en vlekken.

Stap 7: Het product wordt met zorg verpakt, zodat het goed beschermd wordt.

Het poedercoatproces duurt gemiddeld 1 dag, maar is uiteraard afhankelijk van het soort product. Poedercoating kan worden gebruikt op heel veel soorten eindproducten, zoals staalconstructies, (kantoor)meubilair, stalen hekwerken en verlichtingsarmaturen. Het wordt in de meeste gevallen ingezet op verschillende soorten metalen, maar kan in uitzonderlijke gevallen ook gebruikt worden op glas en keramiek.

hoe werkt poedercoaten

De voordelen van poedercoaten

Poedercoaten van eindproduct brengt verschillende voordelen met zich mee, namelijk:

Uitstekende bescherming tegen corrosie

Goede UV- en weersbestendigheid

Poedercoating is duurzaam, want beschadigt niet snel

Milieuvriendelijk, doordat er geen oplosmiddelen in zijn verwerkt

Poedercoating is er in een breed scala RAL kleuren en specials

Een mooi product of project laten maken? Wij denken graag met je mee!

We hebben jarenlange ervaring met het maken van mooie projecten en producten van metaal. Heb je een idee voor een project of product om te laten maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Het geeft ons energie om mee te denken en uitdagingen gaan wij met plezier aan!

Wil je meer weten?

Tom staat je graag te woord