Kanten en zetten

Metaal kanten - ook wel zetten of vouwen genoemd - is een van de belangrijkste en meest gebruikte technieken om metaal te buigen. Je kunt aluminium zetten, RVS zetten, staal zetten en nog veel andere metalen. Je zet metaal in een gehoekt onderdeel en oefent kracht uit op het plaatwerk op een manier die blijvende vervorming veroorzaakt.

Wat is metaal kanten of zetten?

Er zijn een aantal metalen vormen die kunnen worden bereikt met het zetten of kanten van plaatmetaal. Denk aan platte stukken metalen platen in bijvoorbeeld Hoeken, V-vormen, U-vormen of kanaalvormen en vele andere gewenste vormen. Dit fabricageproces is minder duur dan het lassen of extruderen van producten in de gewenste vorm. Het metaal zetten, levert een sterker onderdeel op dan het aan elkaar lassen van twee vlakke stukken plaatmetaal in een hoek. Er zijn verschillende manieren om aluminium, RVS of staal te kanten, zoals het gebruik van een kantbank of een zetbank.

Kanten met een 230 ton kantbank

Om perfecte buigingen te maken in metaal kan men het beste een kantbank gebruiken. Je kunt de plaat in een zuivere, continue beweging buigen en het metaal zal niet kromtrekken, golven of ongewenst vervormen. Wij gebruiken een SafanDarley H-brake 230 Ton, een kantbank die tot 230 ton kan buigen. Hiermee is vrijwel ieder metaal eenvoudig te buigen met een perfect resultaat als gevolg.

Andere kantmethodes

Een kantbank is niet de enige optie om een staalplaat te buigen. Er zijn verschillende basistypen metaalbuigen: luchtbuigen, matrijsbuigen en vormdrukken. Deze zijn gebaseerd op de relatie van de positie van het eindgereedschap tot de dikte van het materiaal. Luchtbuigen (de theorie voor kanten) is het meest geprefereerde type metaalkanting. Er is minder gewicht nodig voor het vouwen. Het omvat het persen van een bovenmes op een metalen plaat met daaronder een onderbalk in een v-vorm.

Hoewel matrijsbuigen (ook wel dooddrukken genoemd) de nauwkeurigheid biedt bij het zetten van dunne metalen platen, moet je mogelijk specifieke gereedschappen gebruiken voor elke buighoek, elke plaatdikte en elk materiaal. Tevens heb je vier tot acht keer meer perskracht nodig dan bij vrijbuigen. Een veelgebruikte methode is vrijbuigen, waarbij het materiaal door het bovenste gereedschap in de onderste matrijs wordt geperst. Dit veroorzaakt een permanente vervorming van de plaat.

Meer weten over kanten of zetten?

Neem gerust contact op!