Kun je RVS poedercoaten?

Roestvrij staal (RVS) is een duurzaam en sterk materiaal dat veel wordt gebruikt in de industrie, de bouwsector en buitenruimte. U vraagt zich misschien af ‘kun je RVS poedercoaten?’ Ja, dat is mogelijk! In dit blog gaan we dieper in op deze vraag en benoemen we de belangrijkste aandachtspunten bij het poedercoaten van RVS.

21 maart 2023 - Lens B.V.

Kun je RVS poedercoaten?

Ja, je kunt RVS zeker poedercoaten. Het poedercoaten van RVS is echter wel iets complexer dan het poedercoaten van andere materialen. Dit komt doordat RVS van nature een lage oppervlakte-energie heeft, wat betekent dat de coating moeilijk kan hechten. Om deze reden moet het oppervlak van RVS eerst worden behandeld met een speciale voorbehandeling om de hechting te verbeteren.

Waar moet je op letten bij het poedercoaten van RVS?

RVS poedercoaten vereist specifieke aandachtspunten om ervoor te zorgen dat de coating goed hecht en duurzaam is. Het is belangrijk om te weten dat RVS niet roest, maar wel kan corroderen onder bepaalde omstandigheden. Het is daarom essentieel om het materiaal goed voor te bereiden op het poedercoaten om ervoor te zorgen dat de coating blijft hechten en niet loslaat. Een goede voorbehandeling is daarom van essentieel belang.

Voorbereiding van het oppervlak

Er zijn twee manieren om RVS voor te bereiden op poedercoaten: opruwen en chemische voorbehandeling. Schuren of stralen zijn voorbeelden van mechanische voorbehandelingen die wordt toegepast op het RVS om het oppervlak op te ruwen. Het wordt gedaan met behulp van een borstel, schuurpapier of een straalmachine. Een chemische voorbehandeling is de meest effectieve manier om RVS voor te bereiden op poedercoaten. Hierbij wordt een chemische oplossing gebruikt om het RVS te ontvetten, beitsen en passiveren. Dit zorgt voor een betere hechting van de coating en voorkomt corrosie.

Speciale RVS primer

Om de hechting van het poedercoatingmateriaal te verbeteren, wordt er een primer gebruikt die speciaal is ontworpen voor RVS. Deze primer bevat een mix van polymeren en additieven die zorgen voor een betere hechting op het gladde oppervlak. De primer wordt aangebracht op het oppervlak van het RVS door middel van een spuittechniek en moet vervolgens uitharden voordat het poedercoatingmateriaal wordt aangebracht. Door het gebruik van een geschikte primer wordt de duurzaamheid en kwaliteit van het eindproduct verhoogd en wordt de kans op afbladderen en verkleuring verminderd.

Warmtebehandeling

Na het aanbrengen van de poedercoating kan het nodig zijn om het RVS oppervlak te bakken om de coating uit te harden. Dit proces wordt warmtebehandeling genoemd en is nodig om ervoor te zorgen dat de poedercoating volledig hecht en duurzaam is. Het is belangrijk om de juiste temperatuur en tijd te kiezen voor de warmtebehandeling om te voorkomen dat het RVS beschadigd raakt.

Ral kleuren

RVS poedercoaten is mogelijk in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn de RAL kleuren. RAL is een kleurcoderingssysteem dat wordt gebruikt voor het specificeren van kleuren in verschillende industrieën, waaronder de poedercoatingindustrie. RAL kleuren voor RVS poedercoating zijn specifiek ontworpen om te voldoen aan de eisen van de RVS-poedercoatingmarkt. Deze kleuren zijn ontworpen om te worden gebruikt op RVS en bieden uitstekende duurzaamheid en weerstand tegen corrosie. Door het gebruik van de RAL kleuren kan de klant precies de gewenste kleur kiezen.

RVS laten poedercoaten door een specialist

Wilt u RVS laten poedercoaten? Neem dan contact met ons op. Wij hebben de juiste apparatuur en ervaring om RVS op de juiste manier chemisch voor te bereiden en te coaten.

Professioneel advies?

Koen staat u graag te woord