Wat is het verschil tussen rvs 304 en 316?

Bent u bekend met roestvrij staal en de variaties ervan? In dit artikel willen we ingaan op het verschil tussen RVS 304 en RVS 316, twee veelvoorkomende legeringen die vaak worden gebruikt in diverse industrie├źn. We zullen de eigenschappen, samenstelling, toepassingen en het prijsverschil tussen RVS 304 en RVS 316 bespreken om u te helpen bij het maken van de juiste keuze voor uw project.

24 november 2023 - Lens B.V.

Wat is rvs 304?

RVS 304, ook wel bekend als AISI 304, is een populaire keuze voor algemeen gebruik. Het bestaat hoofdzakelijk uit chroom en nikkel, samen met kleine hoeveelheden koolstof en mangaan. Dit type roestvrij staal staat bekend om zijn uitstekende corrosiebestendigheid in de meeste omgevingen. Het is echter gevoeliger voor corrosie in chloride-rijke omstandigheden, zoals zeewater.

Samenstelling

Chroom (18-20%)

Nikkel (8-10.5%)

Koolstof (maximaal 0.08%)

Mangaan (maximaal 2%)

IJzer (balans)

Eigenschappen

Goede corrosiebestendigheid

Uitstekende lasbaarheid

Geschikt voor algemeen gebruik

Lage onderhoudskosten

Betaalbaar

Toepassingen

Keukenapparatuur

Architecturale toepassingen

Sanitaire voorzieningen

Meubilair

Voedselverwerking

Wat is rvs 316?

RVS 316, ook bekend als AISI 316, is een legering die speciaal is ontworpen voor gebruik in agressieve omgevingen, met name waar blootstelling aan chloride aan de orde is. Het verschil met RVS 304 zit voornamelijk in het hogere nikkelgehalte en de toevoeging van molybdeen, wat de corrosiebestendigheid van rvs 316 aanzienlijk verbetert.

Samenstelling

Chroom (16-18%)

Nikkel (10-14%)

Molybdeen (2-3%)

Koolstof (maximaal 0.08%)

Mangaan (maximaal 2%)

IJzer (balans)

Eigenschappen

Uitstekende corrosiebestendigheid, vooral in zoute omgevingen

Hoge hittebestendigheid

Uitstekende lasbaarheid

Geschikt voor maritieme toepassingen

Hoge weerstand tegen zuren en basen

Toepassingen

Scheepsbouw

Chemische industrie

Farmaceutische industrie

Medische apparatuur

Maritieme toepassingen

Prijsverschil tussen rvs 304 en rvs 316

Het prijsverschil tussen RVS 304 en RVS 316 is aanzienlijk, waarbij RVS 316 over het algemeen duurder is vanwege de hogere nikkel- en molybdeeninhoud. Uw keuze tussen de twee legeringen hangt af van de specifieke vereisten van uw project en uw budget. Voor toepassingen waar corrosiebestendigheid van het grootste belang is, zoals in de scheepsbouw of de chemische industrie, kan de hogere prijs van RVS 316 gerechtvaardigd zijn

Het juiste materiaal voor uw project

Bij het kiezen tussen RVS 304 en RVS 316 is het essentieel om de omgevingsfactoren en de vereisten van uw project in overweging te nemen. Beide legeringen hebben hun unieke eigenschappen en toepassingen. Lens BV is gespecialiseerd in metaalbewerking en kan u adviseren over de juiste keuze voor uw project, of het nu gaat om RVS 304 of RVS316.

In conclusie, het verschil tussen RVS 304 en RVS 316 ligt voornamelijk in hun samenstelling en corrosiebestendigheid. Uw keuze is afhankelijk van de specifieke behoeften en het budget van uw project. Zorg ervoor dat u de juiste legering kiest om de duurzaamheid en prestaties te garanderen die uw project vereist.

Lens BV, uw specialist in metaalbewerking

Lens BV is uw vooraanstaande partner voor rvs 304 en rvs 316. Ons deskundige team staat klaar om u te adviseren over de ideale legering voor uw specifieke toepassing, waarbij we nauwlettend de omgevingsfactoren en uw budget in acht nemen. U kunt volledig vertrouwen op onze zorgvuldige en nauwkeurige benadering bij de realisatie van uw project.

Nog vragen?

Tom staat u graag te woord