Staal in de kunst: van sculpturen tot kunstinstallaties

Staal is al eeuwenlang een geliefd materiaal in de wereld van kunst. Van majestueuze sculpturen tot eigentijdse kunstinstallaties, de veelzijdigheid van staal biedt kunstenaars een breed scala aan mogelijkheden om hun creatieve visie tot leven te brengen. In deze blog zullen we dieper ingaan op de rol van staal in de kunst en waarom kunstenaars er vaak voor kiezen.

21 november 2023 - Lens B.V.

Waarom kunstenaars voor staal kiezen

Kunstenaars kiezen voor staal om verschillende redenen. Allereerst biedt staal duurzaamheid en stabiliteit, waardoor kunstwerken bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Dit maakt staal een uitstekende keuze voor kunst in de openbare ruimte, zoals standbeelden en sculpturen die vaak aan verschillende weersomstandigheden worden blootgesteld.

Daarnaast heeft staal een unieke esthetische aantrekkingskracht. Het materiaal kan worden bewerkt en gevormd in diverse stijlen, waardoor kunstenaars hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Van strakke, moderne ontwerpen tot organische en abstracte vormen, staal biedt talloze mogelijkheden om een visuele boodschap over te brengen.

Veelzijdige toepassingen van staal in de kunst

Kunstenaars gebruiken staal op diverse manieren om kunstwerken te creëren. Een stalen kunstwerk kan een op zichzelf staand sculptuur zijn dat een bepaalde emotie of verhaal uitdrukt. Daarnaast wordt staal vaak gebruikt in grotere kunstinstallaties. De stevigheid van staal maakt het mogelijk om immense kunstwerken te bouwen.

Staal kan ook worden gecombineerd met andere materialen, zoals glas, hout, of steen, om kunstwerken te creëren die zowel visueel als tekstueel complex zijn. De combinatie van staal met andere materialen voegt diepte en contrast toe aan het kunstwerk, waardoor het nog meer tot leven komt.

Kortom, staal is een geliefd materiaal in de kunstwereld vanwege zijn duurzaamheid, veelzijdigheid en esthetische aantrekkingskracht. Kunstenaars blijven innoveren en experimenteren met dit materiaal, en de resultaten zijn te zien in musea, parken en stadscentra over de hele wereld. Staal in de kunst is meer dan alleen een materiaal; het is een bron van inspiratie en creativiteit voor kunstenaars en het publiek dat hun werken bewondert.

Voorbeelden van unieke stalen kunstwerken

Parabola Blues: Milieuvriendelijke kunst

Vaak zegt men dat elk gebruik slechts tijdelijk is. Toch heeft de Noordsingelgevangenis in Rotterdam, die stamt uit 1872, een nieuwe bestemming gekregen als de Tuin van Noord: een wooncomplex voor de toekomst. Zelfs de trappen van de voormalige gevangenis kregen een tweede kans. Het schetsontwerp van Madeleine Berkhemer, waarbij twee gevangenistrappen werden samengevoegd, wist unaniem iedereen te betoveren.

Lees alles over de Parabola blues. 

Broken Light Project: Spel van licht en staal

Daglicht & Vorm heeft voor de Atjehstraat in Rotterdam het Broken Light Project ontworpen, een waar meesterwerk. Langs de gevels verrijzen imposante zuilen, statig en gestroomlijnd, in harmonie gehouden door lichtpools die hun reflectie op de grond werpen. Wat op het eerste gezicht lijkt op street art, wordt door voorbijgangers ervaren als een spel van licht en schaduw. Het is fantastisch dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan dit prachtige project.

Meer over verlichting bekijken? Kijk dan naar project verlichting.

Cortenstalen letters die de gevel sieren

De kunstenaar heeft met krachtige penseelstreken een poëtisch meesterwerk geschapen. Deze met de hand geschreven letters zijn vervolgens gedigitaliseerd en met behulp van lasersnijden uit cortenstaal vervaardigd. Aan de buitenkant van het gebouw zijn deze letters op indrukwekkende wijze geïnstalleerd, terwijl aan de binnenzijde van het gebouw de platen worden tentoongesteld waaruit deze letters zijn ontstaan.

Wat dit project bijzonder uitdagend maakt, is dat elke letter en hun positie uniek is. Dankzij het slimme ontwerp en het gebruik van boormaltechnieken, werden deze letters met precisie geproduceerd en op hun specifieke plaats aangebracht.

Staal in openbare ruimtes: Kunst die verbindt en inspireert

Kunst heeft altijd het vermogen gehad om mensen samen te brengen, hen te inspireren en te raken, en dit is vooral merkbaar in de openbare ruimtes waar stalen kunstwerken een prominente rol spelen. Staal, met zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, biedt kunstenaars de mogelijkheid om werken te creëren die niet alleen visueel verbluffend zijn, maar ook een diepere betekenis overbrengen.

Stalen kunstwerk door Lens BV laten maken?

Het laten maken van stalen kunstwerken door Lens BV biedt tal van voordelen. Onze reputatie is gebaseerd op vakmanschap en expertise in metaalbewerking, waardoor wij in staat zijn om kunstwerken van hoge kwaliteit te realiseren. Daarnaast hebben we ruime ervaring in het samenwerken met kunstenaars, mede dankzij onze mogelijkheden voor maatwerk, focus op duurzaamheid en toewijding aan het verwezenlijken van de artistieke visie.

Nog vragen?

Tom staat u graag te woord