Kunstwerk Parabola Blues

‘Parabola Blues’ Een onmogelijke trap voor de Tuin van Noord

In haar schetsontwerp ‘Parabola Blues’ versmolt Madeleine Berkhemer (1973-2019) twee voormalige gietijzeren gevangenistrappen tot een nieuw kunstwerk voor het landschap rondom de herbestemde gevangenis aan de Noordsingel. Lens zorgde voor de uitvoering. En zo verscheen op 2 december 2021 plots een grote V in de Tuin van Noord. Madeleines monumentaal postuum sieraad voor de omgeving is zoals de Rotterdamse beeldende kunstenares en fotografe zelf was. Het laat u beslist niet onbewogen.

Locatie

Tuin van Noord – Noordsingel Rotterdam

Opdrachtgever

HD Groep

Openluchtkunst op binnen-
plaats Noordsingel-
gevangenis

Elk gebruik is tijdelijk. De Rotterdamse Noordsingelgevangenis uit 1872 kreeg een herbestemming als Tuin van Noord: een wooncomplex voor de toekomst. Vastgoedontwikkelaar HD Groep en BKOR deden in 2019 een oproep voor een kunstwerk in de openbare tuin rondom de 57 nieuwe woningen. Madeleine Berkhemers schetsontwerp van twee samengevoegde gevangenistrappen pakte iedereen unaniem in.

Een postuum eerbetoon

Wij hadden in het verleden de eer met deze jong gestorven Rotterdamse kunstenares samen te werken voor zinnenprikkelende kunstwerken als ‘MMM Mirrors’, ‘Legshow’, ‘Molly’s Dining Table’, ‘Biennale d’Anglet’, en ‘Legshow II’. De Madeleine Berkhemer Foundation waakt erover dat haar artistiek nalatenschap nog lang na haar dood mensen zal raken, plagen, uitdagen, verleiden en inspireren. Vanzelfsprekend zetten we dus graag al onze metaalexpertise in om Madeleines ‘Parabola Blues’ postuum waar te maken.

Van schets naar constructie

Twee voormalig gevangenistrappen vormen nu samen een onmogelijke trap op de herontwikkelde binnenplaats van de oorspronkelijke gevangenis. De historische gietijzeren gevaartes kregen eerst een volledige restauratie. De jarenlange passantenstroom van duizenden handen en voeten liet namelijk duidelijk zijn sporen na op de treden en relingen. Praktische ingrepen drongen zich op. Met reservestukken van een derde donortrap vervingen we de ontbrekende en beschadigde onderdelen. Zo herstelden onze lassers de trappen weer in hun oude glorie.

Buitenbestendig

Na deze hersteloperatie moesten deze binnentrappen natuurlijk ook opgewassen zijn voor hun nieuwe functie als openluchtkunst. Daarom straalden we de oude laklaag weg en schopeerden we het geheel. De uit oud gevangenismateriaal geassembleerde buitensculptuur kreeg ook nog een tweelaags natlaksysteem als bescherming tegen corrosie en de natuurelementen.

Plaatsing in de Tuin van Noord

Daarna zetten we het kunstwerk al overeind in onze fabriekshal, waar we de voorbereidingen voor de plaatsing en bekronende gouddraden troffen. Eenmaal aangekomen in Noord bevestigden we met een kraan de onderconstructie aan het betonnen voetstuk. Tot slot spanden we Madeleines gouden draadweefsel tussen beide trappen. Onze zorgvuldige voorbereidingen garanderen de stabiliteit én buitenbestendigheid van Berkhemers ‘Parabola Blues’ voor de komende jaren.

Een onopvallende ondersteuning

De oude gevangenistrappen vormen nu samen een triomfantelijk V-teken. In een verfijnd patroon geregen gouden staaldraden verbinden de turquoise traprelingen met elkaar. Het oude 19de-eeuwse gevangenisrestant schittert als een zorgvuldig opgeblonken sieraad in het zonlicht.

Voor de bewonderaar rust het kunstwerk schijnbaar moeiteloos op zijn sokkel van terrazzobeton. 400 kg zware gietijzeren trappen laten zich echter niet zomaar op één punt ondersteunen. Het kunstwerk wordt dan ook stiekem gedragen door een subtiele onderconstructie vervaardigd uit 30 mm dikke gelaserde stalen strippen. Madeleine Berkhemer bedacht een prachtige verbinding tussen verleden en toekomst. Het was een eer om ze ook daadwerkelijk te realiseren.

Wilt u meer weten?

Jeroen staat u graag te woord!