Hoelang duurt poedercoaten? Een diepgaande blik op het proces

Poedercoaten is een populaire oppervlaktebehandelingstechniek die wordt gebruikt om een beschermende en decoratieve afwerking aan verschillende metalen. Het proces van poedercoaten biedt tal van voordelen, waaronder duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en een breed scala aan kleuropties. Echter, een vraag die vaak gesteld wordt is: “Hoelang duurt poedercoaten eigenlijk?”

11 april 2024 - Lens B.V.

Het proces van poedercoaten en tijdsduur

Het is belangrijk om te weten wat het proces van poedercoaten inhoud. Daarom leg ik in deze blog aan u uit wat het proces in houdt en ik geef per onderdeel meteen aan wat ongeveer de tijdsduur is.

Poedercoaten is een veelzijdig proces dat typisch bestaat uit de volgende stappen:

Voorbereiding van het oppervlak

Dit omvat het reinigen en voorbehandelen van het materiaaloppervlak om vuil, vet en andere verontreinigingen te verwijderen. Deze stap is cruciaal om een goede hechting van de poederlaag te garanderen.

Tijdsduur: Meestal komt dit neer op ca. 30 minuten aan werk

Afplakken van onderdelen

Soms zijn er onderdelen of vlakken die niet gecoat moeten of mogen worden. Deze plakken wij dan af. Als het om iets kleins gaat is het zo gedaan maar soms is het iets arbeidsintensiever, denk aan moeilijke hoekjes ed.

Tijdsduur: Enkele minuten tot zeker een ca. 20 minuten per item.

Ophangen van artikelen

De producten worden opgehangen in rekken, dit is de reden dat we vragen of er gaatjes in zitten.

Tijdsduur: Afhankelijk van formaat ed. maar meestal niet langer dan enkele minuten.

Aanbrengen van het poeder

Het poeder wordt aangebracht op het voorbehandelde oppervlak met behulp van een spuitpistool.

Tijdsduur: Het aanbrengen van het poeder is meestal een relatief snel proces, dat slechts enkele minuten in beslag neemt per werkstuk.

Uitharden in de oven

Na het aanbrengen van het poeder wordt het werkstuk in een oven geplaatst waar het poeder smelt en uithardt tot een duurzame coating.

Tijdsduur: De artikelen zijn ca. 20 minuten in de oven om uit te harden.

Koeling en inspectie

Nadat het uithardingsproces is voltooid, moet het artikel afkoelen. Vervolgens worden alle artikelen uit het rek genomen en geïnspecteerd op eventuele onvolkomenheden of defecten. We voeren ook regelmatig controles uit op de dikte van de poedercoating.

Tijdsduur:
Het afkoelen duurt meestal een half uur en daarna volgt meteen inspectie van een paar minuten afhankelijk van grote artikel.

Inpakken

Alle artikelen worden ingepakt zodat ze veilig vervoerd kunnen worden.

Tijdsduur: Meestal is dit enkele minuten, afhankelijk van het artikel en transport.

Wat is onze levertijd voor poedercoaten?

Bij Lens hanteren we doorgaans een doorlooptijd van ongeveer 2 weken voor de kleuren die we op voorraad hebben. Voor speciale verzoeken, bijzondere kleuren of spoedopdrachten bekijken we de levertijd apart van de standaard doorlooptijd.

Conclusie

De exacte tijd die nodig is voor het poedercoaten kan enigszins variëren, afhankelijk van factoren zoals de kleur en grootte van het artikel. Over het algemeen hanteren we echter een standaard levertijd van ongeveer 2 weken. Als u op zoek bent naar een professioneel bedrijf voor het poedercoaten van uw spullen, bent u bij Lens BV aan het juiste adres. Met jarenlange ervaring en uitgebreide kennis in huis, kunnen we u deskundig adviseren en hoogwaardige resultaten leveren.

Nog vragen?

Koen staat u graag te woord