Hoe werkt lasersnijden?
Hoe werkt lasersnijden precies? Wat zijn de voordelen van deze techniek en hoe pakken we dit aan bij Lens? U leest er alles over in deze blog.
Hoe werkt lasersnijden precies? Wat zijn de voordelen van deze techniek en hoe pakken we dit aan bij Lens? U leest er alles over in deze blog.
De term lasersnijden staat voor een industriële techniek voor het bewerken van materialen. De afkorting ‘Laser’ is afkomstig uit het Engels, voluit geschreven als Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. In het Nederlands vertaald als: elektromagnetische stralingsbronnen. Maar hoe werkt lasersnijden dan precies? In deze techniek wordt de zeer nauwkeurige laserstraal gebruikt om het oppervlak van het materiaal binnen te dringen en te verhitten. Daarbij zendt de laser een lichtstraal uit, met een diameter die slechts een fractie van een millimeter bedraagt. Daardoor is de intensiteit van de straal zo groot, dat de substantie door verhitting smelt of zelfs helemaal verdampt. Dat maakt het mogelijk zeer smalle en nauwkeurige snede in allerlei metalen te creëren zoals, rvs, staal en aluminium.
Door de zeer fijne snede van een lasersnijder biedt deze techniek de mogelijkheid fijne, complexe vormen en patronen te snijden. En doordat de dunne laserstraal tevens gladde snijranden produceert, blijft het materiaalverlies zeer beperkt. De meeste lasersnijmachines werken bovendien uitermate zuinig, doordat ze automatisch berekenen hoeveel items er maximaal uit een bepaalde plaat te snijden zijn. Vervolgens wordt een laserprogramma gemaakt, waarin de verschillende vormen optimaal in elkaar passen, om zo min mogelijk van het kostbare materiaal te verspillen door een juiste nesting van producten. Dat maakt het tot een zeer efficiënte bewerkingstechniek waarmee producten in vrijwel allerlei denkbare vormen met uiterste precisie op maat gesneden kunnen worden! Of je nu kleine of grotere series, een halffabricaat of een volledig product voor ogen hebt, (vrijwel) alles is mogelijk!
De werking van een lasersnijder berust op de geconcentreerde lichtbundel van een lasersnijder met een extreem kleine diameter (minder dan een millimeter). Die lichtbundel vormt een krachtige laserstraal met een grote intensiteit, die het mogelijk maakt om nauwkeurig de ontworpen sneden, patronen en vormen te maken.
In feite wordt er altijd op dezelfde manier met deze techniek gewerkt: allereerst wordt een 3D CAD ontwerp van het te produceren model gemaakt, dat in een nauwkeurige 2D uitslag of tekening wordt omgezet (een DXF bestand). Deze tekening wordt vertaald naar een specifiek bestand geschikt om te laseren middels een CAD/CAM programma. Vervolgens verzendt het programma de nesting naar de lasersnijmachine, waar het materiaal al klaarligt voor bewerking. Met één druk op de knop zendt de door het programma aangestuurde lasersnijmachine dan een krachtige laserstraal naar de materie, dat door de kracht van de straal smelt of verdampt. Ondertussen volgt de laserstraal een gericht pad over de plaat, om er de gewenste vormen uit te snijden.
Wij zijn gespecialiseerd in staal en aluminium lasersnijden. Met een vermogen van 2,5 kW snijdt een lasermachine probleemloos door RVS stalen en aluminium platen, met diktes tot soms wel 20mm. Onze apparatuur garandeert een nauwkeurigheid van ca. 0.1 mm, terwijl de relatief lage verwerkingskosten ook kleinere series aantrekkelijk maken. Daarbij werken we niet alleen zeer accuraat maar ook supersnel. Al is dat uiteraard afhankelijk van een aantal factoren, zoals o.a. soort en dikte van het materiaal. Bij staal ligt de gemiddelde snelheid tussen de 0,5 en 12 meter per minuut, bij andere materialen kan dit enigszins variëren. Door de hoge straalkwaliteit kan de laserstraal bovendien ver getransporteerd worden, waardoor laserbron en werkplek op afstand van elkaar op te stellen zijn.
In de diverse industriële productieprocessen wordt vooral met twee typen lasers gewerkt:
1. CO2 laser
Dit type laser is uitermate geschikt om zowel zwaardere objecten te snijden en te graveren in de industriële metaalbewerking als dunne platen te bewerken. De CO2-laser heeft een relatief hoog rendement. Dun plaatstaal en RVS platen worden veel gebruikt voor het maken van diverse producten als gereedschap, machines, hardware, behuizingen en advertising signs.
2. De fiberlaser
Geavanceerde fiberlasers, die de laserstraal middels glasvezel transporteert, zijn met name uitstekend inzetbaar voor zeer gedetailleerd dun werk. Uitgerust met een precisiesnijkop is hij in staat vrijwel volledig geautomatiseerd en op de micrometer nauwkeurig te werken. De snelheid ligt hoger en het opgenomen vermogen ligt lager.
1. Cnc-ontwerp maken
2. Ontwerp in de lasermachine laden
3. Het materiaal in de machine plaatsen
4. Op de knop drukken
5. De laserstraal volgt de ‘route’ van het ontwerp
6. Het materiaal in de machine smelt/verdampt
7. Het product is klaar voor eindcontrole
Lasersnijden is één van de meest geschikte vormen van plaatbewerking om allerlei complexe vormen en toepassingen in verschillende materialen en diktes te realiseren. Juist doordat er slechts een minimale hoeveelheid verloren gaat tijdens de verwerking van kostbare materialen, is het een ideale procedure voor metalen. De betrouwbare en rendabele werkwijze van een lasersnijmachine maakt de verwerking van diverse materialen dan ook de ideale methode om diverse producten op maat te snijden.
De voordelen van deze techniek op een rijtje:
• Snelle bewerking van het product door een sterke laserbron
• Efficiënt en nauwkeurig werk door een geautomatiseerd verwerkingsprogramma
• Grote vormvrijheid in vormen en patronen
• Geen nabewerking nodig
• Geschikt voor diverse materialen zoals metaal, RVS en aluminium
De meeste projecten in lasersnijden worden ingezet voor metalen plaatmateriaal en profielen. Vooral metalen, zoals RVS, aluminium en staal lenen zich optimaal voor deze bewerkingsmethode, waarmee complexe en gedetailleerde vormen tot wel 0,1mm nauwkeurig gesneden kunnen worden. Deze materialen hebben wij ook in verschillende kwaliteiten, diktes en afwerkingen op voorraad in liggen. Hierbij gebruiken wij voor het lasersnijden een grootformaat plaat. Dat wil zeggen 3000mm bij 1500mm. De digitale aansturing vanuit de machine maakt het mogelijk elk element exact hetzelfde te snijden: een onmisbare eigenschap voor continuïteit en accuratesse in het productieproces.
De formaten en diktes waarmee wij werken zijn o.a.:
Ook dunnere formaten tot ca. 0,5 mm in kleinere series metalen kunnen wij volledig naar wens snijden zonder de materialen te vervormen. Een ook voor dikkere materialen hebben kunnen wij vaak wel een oplossing verzinnen!
Met al zijn specifieke voordelen is lasersnijden een techniek die in vrijwel elk productieproces het verschil kan betekenen om tot een perfect eindresultaat te komen. Vooral de tijdsbesparing, die tot uiting komt in de snelheid van de productie, levert een aanzienlijk voordeel op. Ook de andere eigenschappen van deze techniek, zoals de vormvrijheid, een grote nauwkeurigheid tot op de 0,1mm. en vrijwel geen materiaalverlies vormen uitermate gunstige factoren, die bovendien tot uitbreiding van de productiemogelijkheden kunnen leiden. Zo biedt lasersnijden een hoog rendement tegen relatief lage kosten in vaak complexe trajecten met hoge verwerkingseisen.
Lens heeft al sinds 1994 een lasersnijmachine in Rotterdam. Lasersnijden is bij ons een fundamenteel onderdeel van het proces welke zorgt voor onze flexibiliteit in de productie. Doordat wij zelf in Rotterdam lasersnijden kunnen snel schakelen. Ben je geïnspireerd geraakt door de vele voordelen van het lasersnijden? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag om de beste mogelijke opties te kiezen voor jouw specifieke situatie en adviseren je over het omzetten van een idee naar een zo effectief mogelijk ontwerp. Bovendien leggen we je graag uit hoe onze professionele lasersnijmachine ook voor jouw project de perfecte win-win situatie kunnen opleveren!