Poedercoating schoonmaken en onderhouden: zo doe je dat

Poedercoating schoonmaken is belangrijk om de levensduur van de coating te verlengen. Maar hoe doet u dit?

22 april 2022 - Lens B.V.

Poedercoating: een efficiënte methode

Poedercoating is een efficiënte manier om producten te versterken en beschermen, door ze te voorzien van een sterke en esthetische poederlaag. Een geavanceerd procedé dat al decennia niet meer weg te denken is uit de productie van allerlei constructies en objecten. Vandaar dat dit op bouwlocaties, in de openbare ruimte, maar ook in woonhuizen wordt toegepast bij tal van gepoedercoate items. En dat is logisch, als je bedenkt dat de meeste metalen op den duur gaan oxideren, waardoor roest het onderliggende materiaal aantast. Om dat te voorkomen krijgen veel producten een mooie beschermlaag in de vorm van een coating. Denk bijvoorbeeld aan staalconstructies, kantoormeubilair, radiatoren, verlichtingsarmaturen, aluminium kozijnen en stalen hekwerken. Maar ook andere gecoate producten, zoals auto-, fiets- en brommeronderdelen, danken hun strak glanzende uiterlijk aan de poedercoating.

Wat is poedercoating eigenlijk?

Poedercoating is een elektrostatisch proces, dat vaak toegepast wordt voor producten van staal, aluminium of RVS. Want een coating oogt niet alleen fraai, het zorgt ook voor een sterke en duurzame laag van het product. Het aanbrengen van de coating vindt plaats tijdens de productie, door met een spuitpistool een laag poeder op het basismateriaal te spuiten. Die laag, die in elke gewenste kleurstelling geleverd kan worden, bestaat uit diverse elementen, zoals bindmiddel, vulstoffen, verharder, pigment en andere stoffen. Daarna gaat het product de oven in, waar de poederdeeltjes door de hitte vloeibaar worden en tot een egale film samensmelten. Tijdens het drogingsproces verhardt deze vloeibare substantie tot een mooie, gladde laag, die een duurzame bescherming vormt tegen weersinvloeden, roestvorming en krassen. Dat maakt poedercoating een ideale methode voor een breed scala aan producten, die wel hittebestendig en 100% schoon en vetvrij dienen te zijn. Een werkwijze die het mogelijk maakt de levensduur van het object aanzienlijk te verlengen.

Hoe werkt het aanbrengen van poedercoating?

Het poedercoaten van een product is specialistisch werk dat plaatsvindt in een speciale poedercabine. Voordat het de cabine ingaat wordt het object opgehangen aan een transportbaan en minutieus voorbehandeld. Dat houdt in dat het volledig vet- en vuilvrij gemaakt wordt, want alleen dan kan de coating goed hechten op het basismateriaal. Na het reinigen en ontvetten wordt het product gedroogd. De volgende stap, het gelijkmatig aanbrengen van de elektrostatisch geladen laag is een precisiewerkje, dat door een gespecialiseerde spuiter wordt gedaan. Het object, dat tijdens het coatingsproces geaard wordt, heeft een positieve aantrekkingskracht, terwijl de poeder door het spuitpistool een negatieve lading krijgt. Daardoor trekken de poederdeeltjes tijdens het spuiten naar het geaarde metaal. Als het product klaar is vindt er een kwaliteitscontrole plaats, waarbij scherp op vervuiling en vlekken gelet wordt, om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Als laatste wordt het product stevig verpakt om het tijdens het vervoer zo goed mogelijk te beschermen.

Onderhoud poedercoating

Onder normale omstandigheden heeft gepoedercoat staal of aluminium niet veel onderhoud nodig. Uit de praktijk blijkt dat een goed aangebrachte coating lange tijd zijn esthetische en beschermende kwaliteiten behoudt. De meeste gecoate producten zijn dan ook jarenlang bestand tegen gangbare verontreiniging en weersinvloeden. Zeker als een object binnen staat. Maar de inwerking van chemische en agressieve stoffen, zuren en zouten kunnen de levensduur van een product wél nadelig beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan omstandigheden zoals zoutneerslag in de omgeving van de kust of strooizout langs de openbare weg in de winter. Maar ook de uitstoot van verbrandingsgassen en chemicaliën in stedelijke en industriële gebieden, opspattend vuil in het verkeer of durende verontreiniging door dieren, zoals katten, honden en vogels, eisen hun tol. Daarbij hangt de mate van aantasting van het materiaal niet alleen af van de ernst en duur van de vervuiling, maar ook van het type coating dat is toegepast.

Poedercoating reinigen

De poedercoating reinigen, hoe doe je dat dan? Hoewel gepoedercoate materialen niet bijzonder gevoelig zijn voor onderhoud, houden ze na verloop van tijd wel degelijk vuil vast. Dat resulteert in een mate van verontreiniging, dat uiteindelijk ten koste gaat van de levensduur van het product. Daarom is het regelmatig reinigen van producten met een poedercoating, zoals kantoormeubilair of kozijnen en panelen een must. Want dat zorgt voor het langdurig behoud van het product en zijn roestwerende eigenschappen. Bij lichte tot gewone vervuiling is twee keer per jaar gecoat aluminium schoonmaken doorgaans voldoende. Als er echter sprake is van een sterkere vervuiling, bijvoorbeeld in een vochtige of industriële omgeving, dan is vaker reinigen aan te raden. En objecten die met regelmaat blootstaan aan agressieve stoffen, zoals velgen tijdens het strooiseizoen bijvoorbeeld, dienen bij voorkeur meteen na die bewuste periode grondig schoongemaakt te worden, om invreten door strooizout te voorkomen.

Poedercoating schoonmaken doe je met milde reinigingsmiddelen

Poedercoating schoonmaken doe je veilig met lauw water, een doek of zachte borstel en een milde zeepoplossing. Maar soms is een sopje niet genoeg. Als je liever een reinigingsmiddel wilt gebruiken, kies dan voor een neutrale vloeistof, die niet krast en de materialen niet aantast. Daarvoor zijn wasmiddelen met een maximale pH-waarde tussen 5 en 8, zoals voor de reiniging van glas, heel geschikt. Vergeet echter niet na te spoelen met veel water! Graffiti door viltstiften of spuitbussen is vaak heel lastig te verwijderen, maar sterke oplosmiddelen zoals aceton, alcohol en ethanol zijn niet aan te raden, omdat deze de laklaag aantasten. Ook een hogedrukreiniger kan schade aan je product veroorzaken. Voor sterk vervuilde producten kun je het beste een cleaner gebruiken, die tevens een polijstende werking heeft.

Krassen in poedercoating verwijderen

Krassen in de poedercoating verwijderen? Beschadigingen en krassen in de coating betekent dat het materiaal niet meer optimaal beschermd is. Want als vuil en vocht in aanraking komen met het metaal, dan gaat het corroderen, oftewel roesten. Na verloop van tijd begint de corrosie zich te verspreiden, waardoor het metaal, zonder de beschermende coating¸ steeds verder verzwakt. Dus het moge duidelijk zijn: hoe eerder roestplekken en krassen worden verwijderd, hoe beter het is. Voor het beste effect zonder kleurverschil kan je het object natuurlijk opnieuw laten poedercoaten. In sommige gevallen kan de coating kan ook plaatselijk worden hersteld. Mits goed gedaan geeft dat een prima resultaat, al zal het nooit helemaal onzichtbaar zijn.

Het herstellen van zwakke plekken of krassen in de poedercoating kan op meerdere manieren. Dat kan bijvoorbeeld door een lakstift, echter is dit niet geschikt voor estetische toepassingen. De reparatie blijft hierbij goed zichtbaar. Voor esthetische toepassingen kan je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd schildersbedrijf . Bij diepe beschadigingen kun je het beste een primer gebruiken om de krassen te herstellen. Dat doe je door een speciale twee componenten plamuur aan te brengen. Daarnaast kun je ook voor een epoxy-primer kiezen, die vervolgens door een polyurethaan-verf wordt afgedekt. Een methode, die vaak wordt toegepast om de verf goed te laten hechten. Na de herstelwerkzaamheden moeten de originele kleur en glans van het object zo goed mogelijk nagebootst worden op de gerepareerde plek. Dit gebeurt met een speciale natlak, die in verschillende lagen wordt opgebouwd. Daarbij is het zaak ervoor te zorgen dat je het kleurverschil tot een minimum beperkt, door de exacte RAL-kleur bij te mengen tot de juiste kleur, die het product van origine heeft. Dat geeft uiteindelijk het beste resultaat, om niet alleen de functionaliteit maar ook de uitstraling van het product volledig te herstellen.

Poedercoating schoonmaken?

Tom staat u graag te woord