Metaal beitsen

Metaal beitsen doen we bij Lens regelmatig. Bij de term beitsen denkt bijna iedereen aan het verduurzamen van hout. Maar wist u dat u metaal ook kunt beitsen? Het beitsen van metaal is een manier om het oppervlak te reinigen. Het is een onmisbare stap in de voorbereiding voor het industrieel aanbrengen van coatings.

Metaal beitsen: wat is dat?

Metaal beitsen is een proces waarbij een metaaloppervlak wordt behandeld met als doel het te reinigen. Alle eventueel aanwezige roest (corrosie) en alle reststoffen die op het metaal aanwezig zijn worden verwijderd. Ook wordt het bovenste laagje van het metaal een klein beetje opgelost, met als resultaat een volledig schoon oppervlak. Men zou de behandeling kunnen vergelijken met stralen, veel minder grof, maar wel met minstens dezelfde reinheid.

 

Hoe werkt het?

We beitsen metaal door de producten gedurende enige tijd onder te dompelen in een bad met een zure vloeistof. Het proces kan worden uitgevoerd op verschillende soorten metaal, zoals staal, ijzer, koper, messing, aluminium en zink. Het type zuur dat wordt gebruikt, hangt af van het type metaal en de specifieke onzuiverheden die moeten worden verwijderd. Meteen na het beitsen moeten de vervolgstappen plaatsvinden, anders ontstaat er vrij snel (opnieuw) corrosie.

Het belang van metaal beitsen

Onzuiverheden kunnen de functionaliteit en esthetiek van het metaal beïnvloeden. Door deze te verwijderen wordt het oppervlak van het metaal gladder en glanzender, wat kan leiden tot een betere uitstraling en hogere waarde van het metaal. Daarnaast vergroot beitsen de kans op corrosie en roest in de toekomst. Ook is het een goede voorbereiding op verdere bewerkingen, zoals lassen, schilderen of galvaniseren. Het gladde oppervlak zorgt voor een betere hechting van coatings en maakt het gemakkelijker om het metaal te bewerken.

Wilt u een kijkje achter de schermen? Meldt u zich dan aan voor een fabrieksbezoek.
Lees een interessante blog over Roestbestrijding: Waarom metaal beitsen essentieel is.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Koen!