Fosfateren

Met behulp van fosfateren wordt er een laag op metalen plaatwerk aangebracht. Staal kan op vele manieren beschermd worden tegen corrosie (roest). Een van de beste methodes om corrosie te voorkomen is thermisch verzinken. Als het product zich daar niet voor leent, komt zinkfosfateren in aanmerking als goede tweede. Na het zinkfosfateren wordt een coating aangebracht voor jarenlange bescherming.

Wat is fosfateren?

Fosfateren is een chemische oppervlaktebehandeling waarbij een zinkfosfaat coating op metaal wordt aangebracht. Staal of ijzer gaat roesten als het in contact komt met water en zuurstof. Dit proces kan zelfs onder een coating ontstaan. U wilt het liefst voorkomen dat een mooi gecoat stalen product toch gaat roesten. Dat kan door vòòr het coaten een extra laag aan te brengen op het oppervlak: een zinkfosfaat coating. Dat bevordert de hechting en voorkomt dat er roest ontstaat onder uw coating. De zinkfosfaatlaag is dus een onmisbaar onderdeel van een hoogwaardig coatingsysteem.

Zinkfosfaat coating op staal: hoe doen we dat?

De zinkfosfaat coating wordt aangebracht door het product gedurende enige tijd onder te dompelen in een speciaal bad. Als een product holle ruimtes heeft, moeten er ontluchtings- en uitlekgaten worden aangebracht. Een bijkomend voordeel is dat ook de binnenzijde van holle ruimtes tegen roest beschermd worden. Na het dompelen worden de producten gedroogd en kan de zinkfosfaat coating aangebracht worden. Afhankelijk van de toepassing worden 1 of 2 lagen (poeder-)coating aangebracht.

Zinkfosfateren en inoliën

Kleine (en grotere) stalen onderdelen die niet gecoat mogen worden, kunnen na het zinkfosfateren behandeld worden met een speciale olie.  Deze olie geeft het product gedurende enige tijd de nodige extra bescherming.

Wilt u een kijkje achter de schermen? Meldt u zich dan aan voor een fabrieksbezoek.
We hebben er ook nog een interessante blog over zinkfosfateren geschreven!

Meer weten over fosfateren?

Neem gerust contact op!