Glansgraad bij poedercoating: Wat is het en wat zijn de opties?

De glansgraad is een belangrijk aspect bij het kiezen van een poedercoating. U leest er alles over in deze blog.

8 februari 2023 - Lens B.V.

Keuze in glans

Bij poedercoating kunt u kiezen voor een matte, zijdeglans of hoogglans finish. Hier wordt naar verwezen met een glansgraad. De glansgraad kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Denk aan de samenstelling van het poeder, de manier waarop het wordt aangebracht en de hoeveelheid licht die op het oppervlak valt.

Matte afwerking

Matte poedercoatings (meestal aangeduid met 30% glansgraad) hebben een lage glansgraad en geven het oppervlak een zacht, niet-reflecterend uiterlijk. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waarbij esthetiek een belangrijke rol spelen, zoals bij interieur en verlichting.

Zijdeglans afwerking

Zijdeglans poedercoatings hebben een hogere glansgraad en geven het oppervlak een glanzende finish. Deze worden vaak aangeduid met 70% glansgraad. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waarbij duurzaamheid belangrijk is, zoals op industriële toepassingen. Daarnaast zijn er enkele speciale poedercoatings met een hoogglans finish (ca 90% glansgraad).

Verschillende glansgraden van RAL kleuren

Bovenstaande glansgraden zijn ruim beschikbaar in de RAL kleurenselectie. Lens heeft standaard alle RAL classic kleuren op voorraad in een 70% glansgraad. Sommige zijn ook beschikbaar in 30% of 90% glansgraad. Bij het kiezen van de juiste glansgraad is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen van de toepassing en het gewenste uiterlijk.

Het is ook mogelijk om structuur aan te laten brengen. Een professionele poedercoating leverancier kan helpen bij het maken van de juiste keuze en het garanderen van een hoogwaardige afwerking.

Meer weten over poedercoaten?

Koen staat u graag te woord