10 belangrijkste aandachtspunten bij poedercoaten

Poedercoaten is een populaire en duurzame oppervlaktebehandeling van metalen objecten. Om de beste resultaten te krijgen, zijn er zaken waarmee rekening gehouden moet worden. We benoemen de 10 belangrijkste aandachtspunten bij poedercoaten.

21 maart 2023 - Lens B.V.

1. Materiaal

Het materiaal moet elektrisch geleidend zijn om de poedercoating goed te kunnen hechten. Staal, aluminium en roestvrij staal (RVS) zijn hier uitstekende keuzes voor. Om de poeder aan te brengen, wordt het object geaard voor een goede elektrostatische geleiding. Dit doen we vaak door het op te hangen aan een speciaal punt. Dit ophangpunt dient als de verbinding voor de elektriciteit en is na het coaten vaak nog zichtbaar als een ongecoat stukje.

2. Ophangmogelijkheid bij poedercoaten

Het product moet ophangmogelijkheden hebben, zoals oogjes of haken, zodat het tijdens het poedercoatproces kan worden opgehangen. Dit zorgt ervoor dat de poederlaag gelijkmatig wordt aangebracht en dat het product makkelijk te verplaatsen is tijdens het proces. Soms bevestigen we tijdelijke ophangstiften die we na het poedercoaten weer kunnen verwijderen door ze weg te slijpen.

3. Hittebestendigheid bij poedercoaten

Het product moet bestand zijn tegen hoge temperaturen, omdat de poedercoating tijdens het proces wordt uitgehard bij temperaturen van 180 graden of hoger. Producten die zacht gesoldeerd of gelijmd zijn, kunnen vaak niet tegen deze hitte.

4. Schoon en vrij van verontreinigingen

Een belangrijk aandachtspunt bij poedercoaten is dat het product schoon en vrij van verontreinigingen zoals olie, vet of stof is. Dit zorgt voor een goede hechting van de poederlaag. Het betekent ook dat er geen stickers, rubbers of siliconenresten aanwezig mogen zijn.

5. Kleur

Er zijn veel verschillende kleuren beschikbaar voor poedercoating, waaronder de standaard RAL-kleuren. De meest voorkomende afwerkingen zijn zijdeglans (70%), mat of fijnstructuur. Daarnaast zijn er ook enkele speciale kleuren beschikbaar. Voor grote volumes is het mogelijk om vrijwel elke gewenste kleur op verzoek te maken.

6. Chemische voorbehandeling

Het product moet geschikt zijn voor een chemische voorbehandeling, die essentieel is om de hechting van de poederlaag te optimaliseren. Dit betekent dat het product geen gesloten compartimenten of holle ruimtes mag hebben waar vocht kan achterblijven, omdat dit de hechting van de poederlaag kan beïnvloeden. Een correcte chemische voorbehandeling is cruciaal om de kwaliteit en duurzaamheid van de poedercoating te waarborgen.

7. Vorm

Het product moet een geschikte vorm hebben zodat het eenvoudig en efficiënt kan worden gecoat. Dit betekent dat de vorm geen moeilijk bereikbare binnenhoeken of holten mag hebben, aangezien de poederlaag dan moeilijk of ongelijkmatig op deze plekken aangebracht kan worden. Ook de “kooi van Faraday”, waarbij delen van het product afgeschermd zijn van de elektrische lading, moet in aanmerking genomen worden om te garanderen dat de poederlaag overal goed hecht.

8. Oppervlakte

Een poedercoating verbetert het uiterlijk van veel oppervlakken, maar het product moet een glad en gelijkmatig oppervlak hebben zonder scheuren, deuken of andere beschadigingen. Sommige poedercoatings maskeren lichte onvolkomenheden in de ondergrond beter dan andere, zoals bijvoorbeeld een structuurcoating voor oneffen oppervlakken.

9. Grootte

Het product moet binnen bepaalde afmetingen vallen om gecoat te kunnen worden in een poedercoatcabine. Als het product te groot is, past het niet in de oven. Houd daarom rekening met de maximale afmetingen van 4 meter lang, 2 meter hoog en 1,5 meter breed voor de oven.

10. Over een oude laklaag (overcoaten)

Het is mogelijk om over een gecoat product heen te coaten. Als een product al een laklaag heeft, moet deze eerst goed voorbereid worden voordat er poedercoating over aangebracht kan worden. Het is belangrijk om de oude laklaag te inspecteren op beschadigingen, zoals bladderende plekken of roest. Soms is ontlakken, stralen, uitstoken of een andere voorbehandeling nodig. Het is lastig vooraf de haalbaarheid te bepalen, gezien onder de oude laklaag onbekende gebreken kunnen zitten. Voor uitstekende hechting spuit je op het basismateriaal en niet op een oude laklaag. Het is verstandig om te overleggen met de poedercoatingspecialist over de beste aanpak bij poedercoaten over een oude laklaag.

We hopen dat u de blog over de 10 belangrijkste aandachtspunten bij poedercoaten leuk vondt om te lezen. Meer lezen over poedercoaten:
– Hoe dik is poedercoating?
– Structuur poedercoating: De soorten en toepassingen

Meer weten over poedercoaten?

Koen staat u graag te woord