10 belangrijkste aandachtspunten bij poedercoaten

Poedercoaten is een populaire en duurzame oppervlaktebehandeling van metalen objecten. Om de beste resultaten te krijgen, zijn er zaken waarmee rekening gehouden moet worden. We benoemen de 10 belangrijkste aandachtspunten bij poedercoaten.

21 maart 2023 - Lens B.V.

1. Materiaal

Het product moet elektrisch geleidend zijn om de lading te kunnen opnemen. Staal, aluminium en RVS zijn uitstekende materialen om te poedercoaten. Om de poeder aan te brengen zal er een aarding voor de elektrostatische geleiding worden gemaakt, vaak door middel een ophangpunt. Dit ophangpunt wordt gebruikt als aansluiting voor de elektriciteit en is na het coaten vaak zichtbaar blank.

2. Ophangmogelijkheid

Het product moet een ophangmogelijkheid hebben, zoals oogjes of haken, zodat het tijdens het poedercoatproces opgehangen kan worden. Dit zorgt ervoor dat de poederlaag gelijkmatig wordt aangebracht en dat het product makkelijk te vervoeren is tijdens het proces. Soms brengen wij tijdelijke ophangstiften aan die wij na het poedercoaten weer kunnen wegslijpen.

3. Hittebestendigheid

Het product moet bestand zijn tegen hoge temperaturen, omdat de poedercoatlaag tijdens het proces wordt gebakken bij temperaturen van 180 graden of hoger. Zacht gesoldeerde of gelijmde producten zijn vaak niet bestand tegen deze temperaturen.

4. Schoon en vrij van verontreinigingen

Een belangrijk aandachtspunt bij poedercoaten is dat het product schoon is en vrij van verontreinigingen, zoals olie, vet of stof. Zo kunt u een goede hechting van de poederlaag waarborgen. Dit betekent ook geen stickers, rubbers of siliconenverontreiniging.

5. Kleur

Er zijn veel verschillende kleuren poedercoating beschikbaar. Hieronder vallen de RAL-kleuren, die de standaard zijn. De meest voorkomende afwerkingen zijn zijdeglans (70%), mat of fijnstructuur. Er zijn ook enkele speciale kleuren beschikbaar. Bij grote volumes is vrijwel elke gewenste kleur op verzoek te maken.

6. Chemische voorbehandeling

Het product moet geschikt zijn voor chemische voorbehandeling, die nodig is om de hechting van de poederlaag te verbeteren. Dit betekent dat het product geen gesloten compartimenten of dubbelingen mag hebben waar vocht in kan blijven zitten, aangezien dit de hechting van de poederlaag kan beïnvloeden. Een juiste chemische voorbehandeling is belangrijk om de kwaliteit en duurzaamheid van de poedercoating te waarborgen.

7. Vorm

Het product moet een geschikte vorm hebben zodat het eenvoudig en efficiënt kan worden gecoat. Dit betekent dat de vorm geen moeilijk bereikbare binnenhoeken of holten mag hebben, aangezien de poederlaag dan moeilijk of ongelijkmatig op deze plekken aangebracht kan worden. Ook de “kooi van Faraday”, waarbij delen van het product afgeschermd zijn van de elektrische lading, moet in aanmerking genomen worden om te garanderen dat de poederlaag overal goed hecht.

8. Oppervlakte

Een poedercoating maakt vele oppervlaktes mooi, maar het product moet een glad en egaal oppervlak hebben zonder scheuren, deuken of andere beschadigingen. Sommige poedercoatings verbergen lichte gebreken in de ondergrond beter dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan een structuurcoating bij oneffen ondergronden.

9. Grootte

Het product moet van een bepaalde grootte zijn om te kunnen worden gecoat in een poedercoatcabine. Wanneer het product te groot is, past het niet in de oven. Houd daarom rekening met de maximale ovenafmetingen van 4 meter lang bij 2 meter hoog en 1,5 meter breed.

10. Over een oude laklaag (overcoaten)

Het is mogelijk om over een gecoat product heen te coaten. Als een product al een laklaag heeft, moet deze eerst goed voorbereid worden voordat er poedercoating over aangebracht kan worden. Het is belangrijk om de oude laklaag te inspecteren op beschadigingen, zoals bladderende plekken of roest. Soms is ontlakken, stralen, uitstoken of een andere voorbehandeling nodig. Het is lastig vooraf de haalbaarheid te bepalen, gezien onder de oude laklaag onbekende gebreken kunnen zitten. Voor uitstekende hechting spuit je op het basismateriaal en niet op een oude laklaag. Het is verstandig om te overleggen met de poedercoatingspecialist over de beste aanpak bij poedercoaten over een oude laklaag.

Meer weten over poedercoaten?

Koen staat u graag te woord