Hoe dik is een poedercoating?

Poedercoating is een populaire afwerkmethode voor metalen producten vanwege de duurzaamheid en esthetische eigenschappen. Een belangrijke factor bij het toepassen van poedercoatings is de juiste laagdikte. Maar hoe dik moet een poedercoating zijn om voldoende bescherming te bieden en gebreken te voorkomen? In dit artikel bespreken we de aanbevolen dikte van poedercoatings en waar wij op moet letten bij het aanbrengen ervan.

22 maart 2023 - Lens B.V.

Dikte poedercoating

Het is belangrijk om de juiste dikte te kiezen voor poedercoating. De dikte van poedercoating kan variëren, afhankelijk van het gewenste eindresultaat en het type materiaal dat wordt gebruikt. Gemiddeld ligt de dikte van poedercoating tussen de 60 en 120 micrometer. Dit is afhankelijk van het soort poeder dat wordt gebruikt en de manier waarop het wordt aangebracht. Sommige poeders geven een dikkere laag dan andere, en het aanbrengproces kan ook invloed hebben op de eindlaagdikte.

Een laagdikte wordt gemeten met een gekalibreerde laagdiktemeter. Een laagdikte wordt uitgedrukt in micrometer of ook wel in µm (Mu). Eén µm is een micrometer, en staat gelijk aan 1 miljoenste van 1 meter (0,001mm). Lens meet regelmatig gespoten laagdiktes en kan hiervan ook, op verzoek, rapportages voor u maken.

Dikte poedercoating van belang voor duurzaamheid

De dikte van poedercoating is een belangrijke factor bij het bepalen van de kwaliteit en duurzaamheid van het eindproduct. Een te dunne laag kan snel slijten en niet voldoende bescherming bieden tegen externe invloeden. Een te dikke laag kan echter ook problemen opleveren, zoals onregelmatige afwerking en een verminderde flexibiliteit van het oppervlak. Daarom is het belangrijk om de juiste dikte van poedercoating te kiezen, afhankelijk van het doel en het type product. Wij kunnen adviseren in de juiste laagdikte voor het product.

Structuurpoedercoating kent andere laagdikte

Structuurpoedercoatings zijn een speciale categorie van poedercoatings die een textuur aan het oppervlak toevoegen. Deze coatings worden vaak gebruikt om een antislipoppervlak te creëren of om een bepaalde esthetische uitstraling te bereiken.

De laagdikte van structuurpoedercoatings is vaak iets groter dan bij gladde poedercoatings. Dit komt doordatde textuur van de coating meer materiaal vereist om goed te worden weergegeven. Gemiddeld ligt de laagdikte van structuurpoedercoatings tussen de 100 en 150 micrometer.

Poedercoaten bij Lens

Door te kiezen voor poedercoaten door onze specialisten bij Lens, kunt u erop vertrouwen dat uw materialen optimaal beschermd zijn tegen corrosie, slijtage en weersinvloeden, en er ook nog eens fantastisch uitzien. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten over poedercoaten?

Koen staat u graag te woord