Welk metaal past het beste bij mijn product?

Dat is afhankelijk van eigenschappen van het product en het gebruiksdoel. U leest er alles over in deze blog.

8 februari 2023 - Lens B.V.

Welk materiaal is geschikt voor dun plaatwerk?

Er zijn verschillende soorten metalen die geschikt zijn voor dun plaatwerk. Denk aan staal, aluminium en RVS. Elk soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan gebruikt worden voor specifieke toepassingen.

Bij het werken met dun plaatwerk is het belangrijk om het juiste materiaal te selecteren. Dit kan invloed hebben op de sterkte, flexibiliteit en duurzaamheid van het eindproduct. We vertellen waar u op moet letten bij het maken van een keuze.

Staal

Een van de meest populaire materialen voor dun plaatwerk is staal. Staal is sterk, duurzaam en relatief goedkoop. Bovendien is staal goed te lassen en te bewerken en gemakkelijk te verkrijgen in een breed scala aan afmetingen en diktes. Het nadeel van staal is echter dat het kwetsbaar is voor roest en corrosie, dus het moet goed worden beschermd tegen vocht en andere omgevingsinvloeden. Bijvoorbeeld door een goede chemische voorbehandeling met zinkfosfateren en een beschermende poedercoating.

Aluminium

Een andere optie voor dun plaatwerk is aluminium. Aluminium is licht, flexibel en redelijk te bewerken. Het is ook goed bestand tegen corrosie en heeft een lange levensduur. Het nadeel van aluminium is dat het duurder is dan staal en dat het een lagere sterkte heeft. Ook is het minder goed te verweken ten opzichte van RVS of staal. Zo is het laseren en lassen van aluminium lastiger dan staal of RVS.

RVS

RVS is een ander populair materiaal voor dun plaatwerk. Net als staal is RVS sterk en eenvoudig te bewerken. En net als aluminium is het corrosiebestendig. Bovendien is het bestand tegen hitte en hoge druk. Dit maakt roestvast staal ideaal voor toepassingen waarbij deze eigenschappen vereist zijn.

Welk materiaal is de beste keuze?

Voor elk materiaal zijn verschillende legeringen, afwerkingen en conserveringsmogelijkheden mogelijk.

De keuze van het materiaal hangt af van de eigenschappen die nodig zijn voor het specifieke product en het gebruiksdoel. Door een goede keuze te maken voor het materiaal, kan het eindproduct sterk, duurzaam en functioneel zijn. En, niet geheel onbelangrijk, zo gunstig mogelijk geprijsd.

Wist je dat aluminium ongeveer 3x lichter is dan staal of RVS?

Heb je hulp nodig bij het maken van een goede materiaalkeuze? Wij helpen graag!

Professioneel advies?

Jeroen staat u graag te woord