Technische eigenschappen van verschillende soorten metalen

In de wereld van metaalbewerking spelen verschillende soorten metalen een cruciale rol. Deze blog biedt een overzicht van veelgebruikte metalen zoals aluminium, staal en roestvrij staal. We zullen hun unieke kenmerken, kosten, lasmogelijkheden, dichtheid en toepassingen in diverse sectoren bespreken. Of je nu een professional bent of gewoon nieuwsgierig naar verschillende metalen, blijf lezen voor waardevolle informatie.

31 oktober 2023 - Lens B.V.

Aluminium (ALMG3)

Aluminium is een veelvoorkomend non-ferro metaal dat bekend staat om zijn lage dichtheid en hoge corrosiebestendigheid. Het wordt veel gebruikt in de industrie vanwege zijn lichte gewicht en goede vervormbaarheid. Bijvoorbeeld, in onze toepassingen gebruiken we voornamelijk de aluminiumlegering ALMG3 tot een plaatdikte van 5 mm. Het kan worden gelast met de juiste apparatuur en technieken.

Prijs: Over het algemeen is aluminium goedkoper dan roestvrij staal, maar duurder dan sommige andere staalsoorten.

Lasbaarheid: Aluminium kan worden gelast, maar het vereist specifieke kennis en apparatuur voor het beste resultaat. Bovendien is het lasersnijden van aluminium trager en beperkt tot materialen met een dikte van maximaal 5 mm.

Gewicht: Aluminium is licht van gewicht, wat het geschikt maakt voor toepassingen waarbij gewichtsbesparing belangrijk is.

Corrosiebestendigheid: Aluminium heeft een goede corrosiebestendigheid, vooral wanneer het wordt blootgesteld aan de lucht. Het vormt van nature een beschermende oxidelaag.

 

Staal (DC01 en Ympress250)

Staal is een veelgebruikt ferrometaal dat bekend staat om zijn sterkte en duurzaamheid. Er zijn verschillende soorten staal, waarvan we ons zullen concentreren op DC01 en Ympress250.

Prijs: Staal is over het algemeen goedkoper dan roestvrij staal en aluminium.

Lasbaarheid: Staal kan gemakkelijk worden gelast en is een veelzijdig materiaal op dit gebied.

Gewicht: Staal is relatief zwaarder dan aluminium, maar het is nog steeds een veelgebruikt materiaal vanwege zijn sterkte.

Corrosiebestendigheid: Onbehandeld staal is gevoelig voor corrosie. Extra bescherming, zoals coatings of galvanisatie, kan nodig zijn.

Roestvrij staal (RVS304, RVS316 en RVS430)

Roestvrij staal, ook bekend als RVS, is een legering van staal met een hoge corrosiebestendigheid dankzij de aanwezigheid van chroom. Hieronder staan enkele veelgebruikte soorten RVS.

RVS304: Dit is een veelvoorkomende roestvrijstalen legering met goede algemene eigenschappen en corrosiebestendigheid.
RVS316: Deze legering heeft een hoger gehalte aan chroom en molybdeen, waardoor het beter bestand is tegen corrosie in agressievere omgevingen, zoals bij blootstelling aan zout water. Met bevestigingsmaterialen noemt men dit ook wel eens RVS A4.
RVS430: Dit is een ferritische roestvrijstalen legering met een goede weerstand tegen corrosie, maar iets minder dan RVS304 en RVS316.

Prijs: Roestvrij staal is over het algemeen duurder dan aluminium en staal.

Lasbaarheid: Roestvrij staal kan wat uitdagingen bieden bij het lassen, vooral bij dikker materiaal, maar met de juiste technieken kan het worden gelast.

Gewicht: Roestvrij staal is zwaarder dan aluminium, maar vergelijkbaar met staal.

Corrosiebestendigheid: Roestvrij staal biedt uitstekende corrosiebestendigheid, vooral bij legeringen met een hoog chroomgehalte zoals RVS316.

Messing en koper

Messing en koper zijn kostbare metalen die, vanwege hun unieke eigenschappen, een specialistische aanpak vereisen. Deze materialen worden vaak gekozen vanwege hun duurzaamheid, uitstraling en geleidende eigenschappen, maar om ze tot hun volle potentieel te benutten, is vakmanschap essentieel. Onze experts beschikken over de nodige ervaring en kennis om verschillende soorten metalen te bewerken en vorm te geven, zodat ze voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Vertrouw op onze vakmensen om uw messing en koperen projecten tot leven te brengen met precisie en stijl.

Eigenschappen verschillende metaalsoorten samengevat

Er bestaan verschillende soorten metalen, elk met hun unieke kenmerken. Aluminium is licht van gewicht, redelijk betaalbaar en bezit goede corrosiebestendige eigenschappen. Staal is sterker, relatief kosteneffectief en kan eenvoudig worden gelast, alhoewel het extra bescherming vereist tegen corrosie. Roestvrij staal is prijziger, biedt uitstekende weerstand tegen corrosie en heeft verschillende legeringen geschikt voor specifieke omgevingen.

Nog vragen?

Tom staat u graag te woord