Wat is poedercoaten en hoe doen we dit bij Lens?
Wat is poedercoaten precies? Hoe werkt het proces en wat zijn de voordelen?
Wat is poedercoaten precies? Hoe werkt het proces en wat zijn de voordelen?
Poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij poeder als laag op metaal wordt aangebracht.Wanneer een metalen eindproduct klaar is, wordt deze voorzien van een mooie afwerklaag. Deze laag zorgt ook voor bescherming tegen invloeden van buitenaf. Hierbij houden we rekening met de bescherming en uitstraling van het product en natuurlijk de hechting. Poedercoaten, ook wel poederlakken genoemd, is een bekende en veelgebruikte vorm van zo’n oppervlaktebehandeling. In dit blog nemen we je mee in het proces van poedercoaten.
Het proces werkt als volgt. Metaal geleidt elektriciteit. Het grote voordeel hiervan is dat er, wanneer de + en – samenkomen, een statisch geheel overblijft. Hierdoor blijft het poeder aan het metaal ‘kleven’. Het metaal wordt geaard en tegelijkertijd wordt de poeder elektrostatisch geladen. Daarmee komen de + en de – samen. Belangrijk is dus een goede aarding van het metaal aan het hulpgereedschap. Na het coaten, worden de producten verhit in een oven tot wel 220 graden Celsius waarbij de plastic deeltjes samensmelten . Dit is het stadium dat het poeder aan het metaal wordt versmolten naar een volledig dekkende laag. Na het uitharden vormt dit een dichte en egale laag rondom het metaal die het metaal beschermt en tegelijkertijd uniek maakt!
Professioneel poedercoaten is niet alleen het coaten van het product zelf. Het volledige poedercoatproces omvat 7 stappen.
Stap 1: Het product wordt opgehangen aan de transportbaan.
Stap 2: Het product wordt altijd vet- en vuilvrij gemaakt voor een optimale hechting. Dit doen wij door middel van een chemische voorbehandeling. De voorbehandeling is afhankelijk van het soort materiaal. Voor staal bestaat dit proces bijvoorbeeld uit proces bestaat uit ontvetten, fosfateren, spoelen, demi-spoelen, demi-spoelen en drogen. Bij aluminium en RVS hoort een ander procedé.
Stap 3: Het product wordt gedroogd in de droogoven op circa 80 graden Celcius om de aangebrachte fosfaat- en zirkoonlagen intact te houden.
Stap 4: Het product wordt gepoedercoat met negatief geladen poeder met behulp van een poederpistool. Dit gebeurt in een speciale kabine . Het poeder dat naast het materiaal terecht komt, wordt hier weer opgezogen, gezeefd en hergebruikt. Over het algemeen gebeurt het poedercoaten geautomatiseerd, maar lastige plekken doen wij deels met de hand.
Stap 5: Het product wordt verwarmd in de oven onder een temperatuur van minimaal 160 tot maximaal 210 graden Celsius, afhankelijk van het soort poeder. Dit zorgt ervoor dat de poedercoating uithardt, ook wel moffelen genoemd. Vanwege de hoge temperaturen, moet het te poedercoaten materiaal wel hittebestendig zijn.
Stap 6: Het product wordt zorgvuldig gecontroleerd op eventueel vuil en vlekken.
Stap 7: Het product wordt met zorg verpakt, zodat het goed beschermd wordt.
Een vraag die vaak gesteld wordt is ‘hoe lang duurt poedercoaten?’ Het antwoord hierop is gemiddeld 1 dag. Maar dit is uiteraard afhankelijk van het soort product. Poedercoating kan worden gebruikt op heel veel soorten eindproducten, zoals staalconstructies, (kantoor)meubilair, stalen hekwerken en verlichtingsarmaturen. Het wordt in de meeste gevallen ingezet op verschillende soorten metalen, maar kan in uitzonderlijke gevallen ook gebruikt worden op glas en keramiek.
Het voorbehandelen van metalen verdient een uitgebreidere uitleg gezien dit de eerste stap is in het geheel. De voorbehandeling van metaal zorgt voor de juiste hechting van het poeder aan het metaal. Vandaar dat het erg belangrijk is dat dit secuur gebeurt. Wij maken gebruik van een chemisch dompelproces voor een optimale contsante en uniforme voorbehandeling. Per metaalsoort hanteren wij een speciaal op maat gemaakt behandelingstraject. Zo wordt RVS onder andere gebeitst, staal gezinkfosfateerd en wordt aluminium gechromateerd. Hiervoor gebruiken wij een badenreeks van 9 baden met ieder een eigen werking. Na het onderdompelen en drogen zijn de producten klaar om te spuiten.
Waarom poedercoaten vraagt u zichzelf misschien af? Poedercoaten van een eindproduct brengt verschillende voordelen met zich mee, namelijk:
Uitstekende bescherming tegen corrosie
Goede UV- en weersbestendigheid
Poedercoating is duurzaam, want beschadigt niet snel
Milieuvriendelijk, doordat er geen oplosmiddelen in zijn verwerkt
Poedercoating is er in een breed scala RAL kleuren en specials
In ons blog heeft u kunnen ontdekken wat poedercoaten precies is en hoe wij deze techniek toepassen. Wilt u een uniek metalen product of project laten vervaardigen en dat met precisie laten afwerken door middel van poedercoating? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Het geeft ons energie om met u mee te denken en uitdagingen gaan wij met plezier aan!