Gymzaal Tarwesterk

Een moderne gymzaal voor een rijksmonument

In 2016 kreeg de Tarwewijk in het Rotterdamse stadsdeel Charlois een nieuwe gymzaal. De uitdaging was groot. Deze nieuwbouw kwam tenslotte naast het monumentaal schoolgebouw uit 1929 van de gerenommeerde architect Ad van der Steur. Ziegler | Branderhorst en Artesk van Royen Architecten completeerden het rijksmonument met een moderne sportzaal die naadloos aansluit bij het bestaande scholencomplex. Lens verzorgde voor Schipper bouwgroep BV de volledige realisatie en plaatsing van de zwierige stripletters en het fraaie raam- en hekwerk.

Locatie

Rotterdam Charlois

Opdrachtgever

Schipper Bouwgroep BV

Technieken

Engineering, Zagen, Walsen, Lassen, verzinken, Poedercoaten en Monteren

Rijke stalen detaillering

Lichte gemêleerde metselsteen, een geleding in drie hoogtes en diepliggende ramen: deze Rotterdamse gymzaal imponeert met haar sobere vorm en materiaalkeuze. Tegelijkertijd trekt deze sportvoorziening alle aandacht met haar rijke stalen detaillering. Lokale schoolkinderen bedachten de naam ‘Tarwesterk’. Grafisch ontwerper Reynoud Homan vertaalde hun gespierde taalvondst in sierlijke stripletters. Wij toverden Homans ontwerp tot leven met staal. Gevelletters, siertralies en hekwerk met sportieve verwijzingen naar de middenstip en het strafschopgebied verraden dat hier binnen flink gezweet wordt.

Stapsgewijze metaalbewerking

Zorgvuldige tussenstappen garanderen hét aantrekkelijk eindproduct dat deze gymzaal haar fel gesmaakte afwerking geeft. We vertrekken van stalen kokers en strippen. Onze behendige metaalbewerkers zagen het staal op maat en walsen het daarna in de gewenste vorm. Stukje voor stukje krijgen het hek- en raamtraliewerk en de muurbelettering zo hun karakteristiek uitzicht met subtiele knipogen naar het gymzaalspeelveld. Vervolgens lassen we het geheel naadloos aan elkaar.

Beschermende én esthetisch afwerking

We willen natuurlijk dat ook de volgende generaties schoolkinderen van een fraai afgewerkte sportvoorziening kunnen genieten. Daarom garanderen we een duurzame uitvoering. Het staal werd na het lassen thermisch verzinkt. Dit corrosiebestendige zinklaagje beschermt het metaal tegen de tijd en weersomstandigheden. Het oog wil ook wat. Daarom poederlakken we het staal als ‘finishing touch’. Poedercoating met RAL8029-70%, ofwel parelmoerkoper, maakt het plaatje compleet. Uiteraard plaatsten we al dit moois zelf op locatie.

Wilt u meer weten?

Erik staat u graag te woord!