Wat is cortenstaal precies?

Wat is cortenstaal en wat maakt deze staalsoort zo uniek?

3 september 2021 - Lens B.V.

Cortenstaal is een unieke metaallegering. Het is een natuurlijk ogende metaalsoort en staat ook wel bekend als het merk COR-TEN ®-staal. Cortenstaal bestaat uit ijzer met een aantal toevoegingen als koper, chroom, fosfor en nikkel. Dit maakt het een enorm sterke staalsoort. Cortenstaal wordt hoofdzakelijk gebruikt voor architectuur, maar het leent zich ook uitstekend voor kunstobjecten, constructies, ontwerpen in de tuin of op een andere plek buiten.

Voordelen van cortenstaal

Cortenstaal kent verschillende voordelen. Zo heeft het op de eerste plaats een zeer lange levensduur. Het gaat namelijk 10 keer langer mee dan reguliere soorten staal. Daarnaast is het een van de meest hoogwaardige staalsoorten. Het is tevens een zeer sterk en duurzaam metaal en het is corrosiebestendig. Hierdoor is deze staalsoort uitermate geschikt voor buiten. Tenslotte hoeft het ook niet onderhouden te worden met speciale middelen.

Hoe snel roest cortenstaal?

Cortenstaal staat bekend om zijn roestkleur. Maar wanneer je het koopt of er iets van laat maken, is deze roestbruine kleur er niet direct. Afhankelijk van het weer start de verkleuring bij vochtig weer vaak al binnen één week. De kleur blijft zich ontwikkelen in de eerste twee jaar. Uiteindelijk kleurt het cortenstaal gelijkmatig oranje.

Cortenstalen kunstwerk in Breda

Geeft cortenstaal af?

Wanneer het cortenstaal nog middenin het roestproces zit, is het mogelijk dat het afgeeft. Het geeft dan namelijk roestwater af. Wanneer je bijvoorbeeld een cortenstaal plantenbak in de tuin hebt staan, kan het zijn dat de tuintegels door het roestwater oranje kleuren. Dan is het handig om de plantenbak tijdelijk op een andere ondergrond te zetten, totdat het roestproces voorbij is. Wanneer het volledig is geroest, geeft het metaal niet meer af.

Onderhoud cortenstaal

Over het onderhoud van cortenstaal kunnen we vrij kort zijn: cortenstaal heeft geen onderhoud nodig. Het roest is eigenlijk een natuurlijke beschermlaag. Dit maakt het erg onderhoudsvriendelijk. Wel adviseren wij om het roestwater regelmatig te verwijderen van omliggende objecten om verkleuring te voorkomen.

Cortenstaal op maat laten maken of verwerken tot een uniek eindproduct

Bij Lens kunt u terecht voor cortenstaal op maat. Heeft u een idee van wat u graag zou willen laten maken, zoals bijvoorbeeld op maat gemaakte plantenbakken of cortenstalen signing voor uw bedrijf? Of wilt u weten wat er nog meer mogelijk is? Onze handen jeuken bij nieuwe ideeën en wij gaan iedere uitdaging met plezier aan. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Een idee of vraag?

Tom staat u graag te woord