Allerlei benamingen voor poedercoaten: Verschillen uitgelegd

De termen moffelen, epoxeren, spuiten en poedercoaten worden vaak door elkaar gebruikt. Echter, er zijn verschillen tussen deze methoden. Lees het in ons blog.

14 april 2023 - Lens B.V.

Maar eerst: Wat is poedercoaten en hoe verloopt het proces?

Voordat we ingaan op de diverse benamingen voor poedercoaten vertellen we kort wat poedercoaten precies is en hoe het proces verloopt. Poedercoaten is een populaire methode voor het beschermen van metaal en plastic oppervlakken. Het proces begint met het voorbereiden van het oppervlak door middel van het chemisch reinigen van het oppervlak om alle vuil, roest en verfresten te verwijderen. Vervolgens worden er elektrostatisch geladen poederdeeltjes aangebracht op het oppervlak. Het poeder hecht zich aan het oppervlak en vormt een egale laag.

De volgende stap is het uitharden van de laag door middel van verhitting. Het oppervlak wordt verhit tot een temperatuur tussen de 160 en 210 graden Celsius, afhankelijk van het type poeder en de toepassing. Tijdens het uitharden smelt het poeder en vloeit het uit tot een egale laag die zeer duurzaam is en bestand is tegen krassen, corrosie en UV-straling. Hierdoor is poedercoaten een zeer geschikte methode voor bijvoorbeeld autovelgen, hekwerken, machineonderdelen en andere toepassingen waarbij een hoge mate van duurzaamheid en bescherming tegen weersinvloeden vereist is.

Zo wordt poedercoaten ook wel genoemd

Poedercoaten wordt ook wel aangeduid als poederspuiten, poederverven of poederlakken. Vaak worden termen zoals moffelen, epoxeren en spuiten ook gebruikt om het poedercoaten van materialen te beschrijven. Echter, er is wel degelijk een verschil tussen deze termen en het proces van poedercoaten. Graag leggen we hieronder het verschil aan je uit.

Verschil tussen moffelen, epoxeren, spuiten en poedercoaten

Als het gaat om het afwerken of beschermen van metalen oppervlakken tegen corrosie en slijtage, zijn er verschillende methoden beschikbaar. In de volksmond worden de termen moffelen, epoxeren, spuiten en poedercoaten vaak door elkaar gebruikt. Dit komt doordat deze termen allemaal verwijzen naar het aanbrengen van een beschermende coating op een oppervlak om het te beschermen tegen slijtage, corrosie en roest.  Echter, er zijn wel degelijk verschillen tussen deze methoden en welke het meest geschikt is voor uw toepassing hangt af van verschillende factoren. 

Het belangrijkste verschil tussen deze methoden is de manier waarop de coating wordt aangebracht en de eigenschappen van de uiteindelijke coating.

Moffelen is een methode waarbij een aangebracht product wordt verhit om uit te harden. Dit is ook van toepassing op poedercoatings, de poeders worden verhit om een vloeibare laag te vormen. Dit proces zorgt voor een dunne en egale laag die goed hecht aan het oppervlak.

Epoxeren is een methode waarbij een epoxylaag wordt aangebracht op een oppervlak. Deze laag wordt vervolgens uitgehard door middel van warmte of chemische reactie. Dit kan een poedercoating zijn omdat sommige poedercoatings epoxies zijn, maar epoxeren kan ook met andere applicatiemethodieken.

Spuiten is een methode waarbij een coating wordt aangebracht op een oppervlak met behulp van een spuitpistool. Dit kan zowel “nat” als “droog”. Bij een poedercoating is dit een droog en elektrostatisch proces.

Poedercoaten is een methode waarbij een elektrostatisch geladen poeder wordt aangebracht op een oppervlak en vervolgens wordt verhit om een duurzame laag te vormen. Dit proces zorgt voor een dikke, egale en duurzame laag die bestand is tegen corrosie, UV-straling en krassen.

Lens, uw specialist in poedercoating

Lens BV is een gespecialiseerd bedrijf in poedercoaten gevestigd in Rotterdam. Wij hebben jarenlange ervaring met het toepassen van deze coating methode op verschillende materialen en voor diverse toepassingen. Of het nu gaat om het beschermen van machineonderdelen, auto velgen of hekwerken, bij Lens BV bent u aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze poedercoating diensten. Onze specialisten staan klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste coating oplossing voor uw toepassing.

Misschien vindt u het interessant om enkele gerelateerde blogs te lezen, zoals “Natlakken vs poedercoaten: Wat zijn de verschillen en voordelen” of “10 belangrijkste aandachtspunten bij poedercoaten

WILT U MEER WETEN?

Koen staat u graag te woord