Ponsen van metaal

Wil je staal, RVS of aluminium laten ponsen? Om nauwkeurige uitsnijdingen te krijgen, wordt gebruikgemaakt van een ponsmachine. De mogelijkheden zijn oneindig. Verschillende metalen kunnen op deze manier bewerkt worden. Je hebt de keuze uit verschillende vormen en groottes die uitgesneden kunnen worden en, afhankelijk van de kracht van het apparaat, kan het gaan om vrij dikke platen. Heb jij metalen platen die geponst moeten worden? Wij vertellen je graag meer over de opties.

Hoe werkt gaten ponsen in metaal?

De werking van de ponsmachine wordt vaak vergeleken met die van de perforator. Je plaatst er een velletje papier tussen, je zet druk op het andere uiteinde en het resultaat is perfecte, uitgesneden cirkeltjes in het papier. Ponsen werkt ongeveer hetzelfde, alleen gaat het dan om het uitsnijden van vormen uit plaatstaal.

Het metalen plaatwerk wordt tussen de matrijs en pons geplaatst. Met de pons wordt vervolgens een hoge drukkracht gecreëerd die gaten in de gewenste vorm in het plaatwerk creëert. Het overgebleven materiaal wordt tot slot verzameld, zodat het weer hergebruikt kan worden.

Wanneer er veel vormen moeten worden uitgesneden, maakt men gebruik van een CNC ponsmachine. CNC staat voor Computer Numerical Control. Deze automatische ponsmachines kunnen in een korte tijd heel veel werk verzetten en de kwaliteit van het gatenpatroon is uitermate nauwkeurig.

Ponsen versus lasersnijden

Ponsen is een methode die al een lange tijd gebruikt wordt. Tegenwoordig gebruikt men ook wel lasersnijmachines.

Gaat het om het uitsnijden van heel veel gaten, bijvoorbeeld 10.000? Dan is het gebruik van een ponsmachine te prefereren boven het gebruik van een lasersnijmachine. De ponsmachine is namelijk veel sneller wanneer het aankomt op het uitsnijden van veel gaten. Voor seriewerk gebruik je dan ook het beste een ponsmachine. Als je graag complexe tekening wilt uitsnijden of slechts enkele gaten wilt uitsnijden, is het gebruik van een lasersnijmachine juist weer aan te raden.

Staal, aluminium of RVS ponsen

Er zijn veel verschillende materialen die geponst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan gaten in een koper strip (railkoper) voor elektrische installaties. Staal, aluminium en RVS platen zijn echter de metalen die het vaakst geponst worden. Met behulp van CNC ponsmachines kunnen wij deze en andere metalen voorzien van de door jou gewenste gaten, doordrukkingen en draadtappen. Wil je graag uitsnijdingen uit metaal laten maken? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Meer weten over ponsen?

Neem gerust contact op!